Na Sibiři objevili něco zvláštního. Hlava obřího vlka byla zamrzlá v ledu 40 tisíc let

Věda a technika 27. června 2020 | 11:02 — Lukáš Bauer
Sibiřská oblast podobně jako další věčně zmrzlé končiny naší planety pomalu, ale jistě taje. Půda v této oblasti byla přitom zamrzlá nejméně od poslední doby ledové a s tím, jak ustupuje led a sníh, objevují se čas od času velice podivné nálezy. Jedním z nich je také oddělená hlava obrovského vlka, jejíž stáří vědci určili na 40 tisíc let.
Další 2 fotografie v galerii
Obrovská vlčí hlava byla objevena na Sibiři / Albert Protopopov

Daleká Sibiř patří k nejchladnějším místům naší planety a velká část této rozlehlé oblasti je pokryta permafrostem. Díky vysokým teplotám, které na Sibiři v poslední době panují, však permafrost velice rychle taje a odkrývá pozůstatky z dávných dob. Před dvěma lety byla v rozmrzlé půdě například objevena oddělená hlava obrovského vlka, který byl v ledu zamrzlý více než 40 tisíc let.

Hlava byla objevena kolemjdoucím 

Hlava vlka, která se vynořila z permafrostu byla objevena v naprosto dokonale zachovalém stavu, včetě srsti. Obří hlavu objevil místní muž v roce 2018 podél břehů řeky Tirekhtyakh v Jakutsku. Hlava měří na délku neuvěřitelných čtyřicet centimetrů a svou velikostí se nepodobá žádnému v současnosti žijícímu druhu vlků.

„Jedná se o jedinečný objev kompletní hlavy dospělého jedince pleistocénního vlka se zachovanou tkání, svalovinou i srstí. Obří hlavu nyní budeme zkoumat, abychom lépe pochopili evoluci těchto zvířat,“ uvedl paleontolog Albert Protopopov z Akademie věd Sakha.

Jedinečný nástroj pro vědu

Hlavu, která je považována za dospělého vlka ve věku dvou až čtyř let, studovala již řada vědců z Ruska a Švédska. Během výzkumu analyzovali nejen DNA, ale použili také tomografické techniky k neinvazivnímu zobrazení vnitřní části dutiny lebeční.

Podle Protopopova není objev vlčí hlavy v sibiřské divočině ničím výjimečným, ale zřídka kdy byla objevena v takto zachovalém stavu. Díky této lebce mají vědci v rukou jedinečný nástroj, jak studovat tyto pleistocéní predátory. V minulosti bylo v oblasti Sibiře nalezeno také několik velice dobře zachovalých vlčích mláďat. Dále čtěte: (Na severu Čech se rozrůstá populace vlků. Vědci se domnívají, že se usadili také v Lužických horách).

Témata: vlk, Sibiř, objev, vědec, výzkum
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu