Tropický strom může být klíčem k léčbě závažných onemocnění. Jeho mocné účinky nedají vědcům spát

Věda a technika 28. června 2020 | 09:20 — Lukáš Bauer
Středně velká dřevina s názvem Gacinia, jejíž semínka dokáží vyléčit záněty, ebolu a dokonce i malárii, se vyskytuje pouze v některých částech afrického kontinentu. Tento zázračný strom nyní zkoumají díky jeho mocným účinkům i čeští vědci s cílem zjistit, zda nemůže být lékem na rakovinu.
Další 1 fotografie v galerii
Gacinia je strom se zázračnými účinky / Pixabay

Tropický strom Gacinia, který roste pouze v Africe, má velice silné léčivé účinky na lidský organismus. Dokáže vyléčit velice vážná onemocnění včetně eboly a malárie a vědci se domnívají, že by mohl být lékem na některé druhy rakoviny.

Tento zázračný strom před časem v západní Africe, kde se vyskytuje nejčastěji, zkoumal dokonce i tým českých vědců. V jednom plodu tohoto stromu jsou obvykle dvě až čtyři semínka s léčivými účinky. Látky obsažené v semínkách mají podle expertů velice blahodárné účinky při léčbě některých nemocí.

Může vyléčit i rakovinu

„Je to středně vysoká dřevina, ovocný druh, ale považuje se za léčivku, protože obsahuje semínka, která se používají například na léčbu rakoviny a mají protizánětlivé účinky,“ uvedla v rozhovoru Leonardo Maňourová.

Plody stromu Garcinia kola se používají hlavně na léčbu průjmů a střevních obtíží. Protože se ale dřevina vyskytuje pouze v západní až střední Africe, je její použití významné jen lokálně a věda ji začíná objevovat až teď.

Vyskytují se hlavně v pralese

Stromy se vyskytují buď volně v pralese nebo v domácích zahradách a v tzv. agrolesnických systémech, ve kterých je pěstován hlavně kakaovník. Odebrané plody se změří a vyloupnou se z nich semínka, které vědci zváží a pečlivě popíší. Poté se semena suší a rozemelou se na chemickou analýzu. 

Podobných druhů rostlin je podle vědců mnohem více. Jedním z nich je baobab, jehož plody obsahují druhý nejvyšší obsah vitaminu C na světě. Dále čtěte: (Obrovské sekvoje byly považovány za nezničitelné. Nyní vědcům umírají před očima).

Témata: strom, Afrika, rakovina, lék, nemoc
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu