Tento podivný druh klíšťat se dožívá až třiceti let. Na svou kořist dokáže číhat celé roky

Věda a technika 27. února 2022 | 10:27 — Lukáš Bauer
Nově publikovaný výzkum ukazuje skutečná monstra mezi klíšťaty. Středem zájmu vědců bylo tentokrát africké klíště Argas brumpti, které se od těch evropských značně liší. Tento parazitický tvor se totiž dožívá věku až třiceti let a nejen to. Na svou kořist trpělivě čeká i několik let bez jakéhokoliv příjmu potravy.
Další 1 fotografie v galerii
Zvláštní druh klíšťat vydrží bez potravy velice dlouho / Pixabay

Vědci popsali pozoruhodné vlastnosti afrických klíšťat, která se mezi těmito obávanými parazity skutečně vyjímají. Na jejich výzkumu pracoval entomolog Julian Shepherd z Binghamton University v New Yorku mnoho let a zjistil, že tito parazité dokázali v laboratoři přežít až 27 let, což je přibližně desetkrát déle, než kolika se dožívají evropské druhy klíšťat.

Vědec v rámci svého výzkumu také zjistil, že některá z těchto klíšťat dokázala přežít i osm let bez potravy, tedy téměř třetinu jejich věku. V laboratoři vědec také pozoroval, že samička dokázala snést vejce ještě čtyři roky poté, co zemřel poslední samec. Pravděpodobně je to způsobeno tím, že dokáže uchovat v těle spermie mnohem déle, než je u podobných tvorů obvyklé.

Laboratorní výzkum

„Dlouhověkost těchto klíšťat je zjevně v rámci všech druhů klíšťat rekordní. Zpoždění v reprodukci pravděpodobně představuje dlouhodobé skladování životaschopných spermií, což je u podobných druhů nevídané, “ uvedl Shepherd v nově publikované studii, kterou zveřejnila Oxford Academy.

Shepherd získal vzorky klíšťat  v roce 1976 a od té doby je pozoroval ve své laboratoři za stabilních podmínek 21 stupňů Celsia a 81 procent relativní vlhkosti. Potomci této původní skupiny jsou dodnes naživu a rozmnožují se. Když v roce 1984 klíšťata přestala mít zdroj potravy v podobě králičí a myší krve, začaly se projevovat jejich schopnosti.

Nepředstavují větší riziko

Argas brumpti je druh měkkých klíšťat vyskytujících se ve východní a jižní Africe. Samice jsou dlouhé 20 milimetrů. Tato klíšťata nezpůsobují onemocnění ani nenesou patogeny, ale jejich kousnutí může způsobit dlouhodobé bolestivé léze. Dále čtěte: (Nový výzkum ukázal, že lidský mozek funguje na plný výkon až do šedesáti let. Poté dochází ke znatelnému útlumu).

Zdroj: Science Alert, Oxford Academy.

Témata: klíště, druh, Afrika, Evropa
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu