Nový objev konečně vysvětluje záhadu opuštěného obrovského mayského města v Guatemale

Věda a technika 30. června 2020 | 11:23 — Lukáš Bauer
Více než tisíc let bylo starověké mayské město Tikal v Guatemale jedním z největších a nejdůležitějších mayských center. Koncem 9. století bylo však toto monumentální město záhadně opuštěno a vědci marně bádali nad příčinou. Nyní však přicházejí s objevem, který tuto záhadu pravděpodobně vysvětluje.
Další 2 fotografie v galerii
Mayské město Tikal bylo tisíc let důležitou metropolí / Jimmy Baum / Unsplash

Dávná mayská metropole Tikal se nachází ve Střední Americe ve státě Guatemala. Po více než tisíciletí byla jedním z největších a nejdůležitějších center mayské kultury, než byla v 9. století našeho letopočtu opuštěna. Vědci se celá desetiletí snažili příčinu opuštění města vysvětlit, ale až nyní přicházejí s překvapivým objevem, který do záhady vnáší světlo.

Tým vědců University of Cincinnati analyzoval sedimenty ve vodních nádržích starobylého městského komplexu a našel důkazy o přítomnosti toxických látek, které s největší pravděpodobností způsobily, že voda, která Tikal zásobovala, byla nepoživatelná.

Sto tisíc obyvatel potřebovalo mnoho vody

Pro město ležící v oblasti, kterou sužovala častá sucha, odříznuté od jezer a řek takové znečištění kolektorů vody mohlo znamenat naprostou zkázu. Spotřeba vody ve městě byla přitom značná, protože odhady hovoří až o sto tisících obyvatelích, kteří před jeho zánikem ve městě žili.

Díky analýze DNA obsažené ve starověkých sedimentech vědci objevili stopy dvou různých typů cyanobakterií. Tyto bakterie v nádržích mohly existovat celou dobu, ale v určitém období došlo nejspíše k jejich přemnožení, voda se zkazila a lidé začali město opouštět.

Bakterie nebyly zdaleka jediným problémem

Pokud dojde k přemnožení těchto řas, voda je prakticky celá zelená a silně zapáchá, přičemž může způsobovat dokonce vážné zdravotní problémy. Vědci však uvedli, že řasy nebyly zdaleka jediným problémem, který město Tikal v poslední éře jeho existence sužoval. V sedimentech bylo totiž objeveno také velké množství rtuti. 

Vodu tak rtutí pravděpodobně kontaminovali sami mayové, protože používali nejrůznější barviva. Bohužel jedna z přísad, které používali ve svých barvách, byl červeně zbarvený minerální cinnabar, který je formou sulfidu rtuti, jenže je silně toxický pro lidi, kteří s ním přijdou do styku. Tato barviva byla nedílnou součástí mayské kultury a používala se především k výzdobě staveb. Déšť je však mohl splavit do nádrží a voda se tak stala nepoživatelnou. Dále čtěte: (Na pobřeží Kanady vědci objevili vzácnou horninu. Pochází z dávno ztraceného kontinentu).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu