Potápěči objevili v zatopené jeskyni pravěký důl. Lidé používali zvláštní způsob těžby

Věda a technika 08. července 2020 | 18:05 — Lukáš Bauer
V několika zatopených jeskyních na poloostrově Yucatan byly objeveny zbytky okrového dolu, který využívaly dávné kultury na americkém kontinentu. Díky tomto objevu vědci dokázali vysvětlit, proč pravěcí obyvatelé severní Ameriky tyto jeskyně vyhledávali. Okrové barvivo bylo totiž pro původní obyvatele velice důležitou součástí kultury.
Další 2 fotografie v galerii
Archeologové našli důl v zatopených jeskyních / Science Advances

Tým archeologů a potápěčů objevil v zatopených jeskyních na Yucatánu důkazy o exstenci pravěkého dolu na okr. Našli tak po letech vysvětlení, proč tyto jeskyně dávné kultury využívaly. Těžbu lidé, kteří v oblasti žili před 11 tisíci lety, navíc prováděli velice zvláštní metodou.

V jeskyních totiž vyhledávali ložiska okru a poté je za pomoci stalaktů dobývali z vápencové vrstvy, pod kterou se barvivo nacházelo. Vědci uvedli, že se jedná o vůbec první takový objev na území Spojených států. Díky analýze radio-karbonovou metodou zjistili, že stáří dolu je přibližně 12 tisíc let.

V té době byl totiž jeskynní systém ležící na území mexického státu Quintana Roo bez vody, než ho asi tři tisíce let poté zatopilo moře. Dnes jsou jeskyně přístupné pouze s použitím potápěčského vybavení.

Okr používali již neandrtálci

Byli to právě potápěči, kdo před třemi lety archeology na přítomnost pozůstatků dolu upozornil. Archeologové na místě posléze zjistili, že se skutečně jedná o první nalezené pozůstatky okrového dolu.

Okr má v evoluci lidí svou tisíciletou tradici, protože stejně jako na americkém kontinentu ho využívali také lidé v Evropě. Na evropském kontinentu bylo používání okru prokázáno již před více než sto tisíci lety. Právě s jeho pomocí totiž malovali pravěké malby objevené v jeskyních Altamira a Lascaux.

Důležitou roli hrál i ve starověku

Později toto přírodní barvivo našlo uplatnění také ve starověkém Egyptě a Mezopotámii. Okr byl důležitou součástí také novodobější Římské říše a Řecka, kde ho používaly zejména ženy. Toto přírodní barvivo je složeno z jílu a různého množství oxidů železa, které mu dává specifickou barvu. Dále čtěte: (Jeskyně v Bulharsku ukrývala pradávné ostatky. Vědcům prozradily něco velmi cenného).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu