Rusko představilo plány zvláštního stroje s názvem Čajka. Inspirovalo se projekty Sovětského svazu

Věda a technika 12. července 2020 | 09:07 — Lukáš Bauer
Rusko v květnu představilo plány na vývoj stroje Čajka-2, který je nečím mezi letadlem a lodí. Tento stroj je určen k pohybu těsně nad povrchem, přičemž ve vzduchu ho drží takzvaný dynamický přízemní efekt. Podobné obří stroje byly konstruovány v bývalém Sovětském svazu.
Další 1 fotografie v galerii
Nový ekranoplán má velice neobvyklou konstrukci / Alekseyev Central Hydrofoil Design Bureau

Takzvané ekranoplány nejsou ničím novým, jelikož vznikaly již v dobách Sovětského svazu. Asi nejznámějším strojem tohoto typu byl obrovský ekranoplán přezdívaný příšera z Kaspického moře. Od projektu těchto vozdiel využívajících přízemní dynamický efekt se však později ustoupilo. Rusko se nedávno k vývoji ekranoplánů vrátilo a v současné době vzniká stroj s názvem Čajka-2 A-050-742D.

Znovuzrození ekranoplánů

Rusko nyní představilo plány nového ekranoplánu o vzletové hmotnosti 54 tun, který vyvíjí společnost Alekseyev Central Hydrofoil Design Bureau se sídlem v Nižním Novgorodu. Cestovní rychlost stroje by měla být 450 km/hod, dolet cca 5000 km a nosnost 9 tun. Čajka by měla bez problémů převážet až 100 cestujících. Stejná společnost se zabývá také vývojem těžšího víceúčelového transportního ekranoplánuA-080 Chaika-3 se vzletovou hmotností až 100 tun.

Stroj Čajka-2 A-050-742D je primárně určen k provozu v ruském námořnictvu a také na speciální mise pro ministerstvo mimořádných událostí. V rámci těchto dvou subjektů by mělo plnit úlohu převážně transportního prostředku ale může být využito také k nejrůznějším průzkumným misím.

Stroj má velmi neobvyklou konstrukci

Konstrukce tohoto ekranoplánu je poněkud neobvyklá, jelikož kombinuje aerodynamiku dvouplošníku s křídly různého tvaru. Zvláštní konstrukci mají také ocasní plochy, které jsou tvořeny dvěma kýly s malým vyklenutím a stabilizátorem.

O pohon ekranoplánu se budou starat čtyři turbovrtulové motory, z nichž dva jsou určeny pro akceleraci a dva pro udržení rychlosti. Stroj má rozpětí křídel 25,35 metru a jeho celková délka činí 34,5 metru. První prototypy předchozího modelu Čajka byly představeny již před několika lety, do ruské výzbroje se však tento ekranoplán nedostal. Dále čtěte: (Příšera z Kaspického moře: Sovětské monstrum bylo určeno k bleskové invazi do Evropy).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu