Nový výzkum ukázal pravou tvář koronaviru. Před imunitním systémem se dokáže dobře maskovat

Věda a technika 04. srpna 2020 | 10:28 — Lukáš Bauer
Tým českých vědců v novém výzkumu detailně popsal funkci proteinů, které pomáhají koronaviru se maskovat před naším imunitním systémem. Tento výzkum českých expertů může výrazně pomoci s budováním účinných léčebných prostředků proti novému typu koronaviru.
Další 2 fotografie v galerii
Nový koronavirus se dokáže perfektně maskovat / Pixabay

Tým českých vědců z Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd ČR se stal druhým na světě, který dokázal odpovědět na klíčovou otázku kolem koronaviru. Již v minulosti bylo zjištěno, že nový typ koronaviru dokáže svou RNA účinně maskovat před lidským imunitním systémem a snadno tak proniknout do organismu, kde se začne množit. Jakým způsobem ale dokáže náš imunitní systém oklamat, zatím nebylo jasné.

Dokonalý klam

Na otázku, jak se nový koronavirus SARS-CoV-2, jenž patří mezi takzvané RNA viry, maskuje před naším imunitním systémem, se snažilo odpovědět mnoho vědeckých týmů z celého světa. Právě ribonukleovou kyselinu (RNA), ve které virus uchovává svou genetickou informaci, využívá k tomu, aby lidský imunitní systém oklamal.

Jedním ze způsobů, jak virus maskuje svou RNA, je instalování jakési čepičky složené z proteinů Nsp16 a Nsp10. Vědci nyní zjistili přesnou strukturu těchto proteinů, které dokáží zmást imunitní systém tak, že se domnívá, že se jedná o lidskou RNA. Vědci nyní pomocí rentgenové analýzy zjistili přesné složení těchto proteinů a přispěli tak k budoucímu výzkumu účinných léků, které dokáží množení viru v těle zastavit.

Klíčová otázka na cestě k léku

Čeští vědci patřili mezi první, kteří se do výzkumu pustili hned poté, co byly zveřejněny první informace o epidemii v čínském Wu-chanu. Vědci z Ústavu organické chemie a biochemie se tak stali spolu s americkými kolegy, jedinými, kteří dokázali odpovědět na jednu z klíčových otázek na cestě k účinném léku.

Podařilo se jim popsat charakteristiku zmíněných proteinů a především místo na povrchu proteinu, kde se váže virová RNA a přidává se na ni matoucí čepička. Právě tato oblast by se v budoucnu mohla stát klíčovou při vývoji nového léku, který dokáže koronavirus blokovat. Dále čtěte: (Vědci zveřejnili znepokojivý výzkum. Koronavirus způsobuje další vážné onemocnění).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu