Toto sovětské plavidlo dodnes slouží pro námořnictvo Spojených států. Má velmi zajímavou historii

Věda a technika 16. srpna 2020 | 09:16 — Lukáš Bauer
Námořnictvo Spojených států získalo v dobách Sovětského svazu několik nákladních a obchodních lodí. Největší z nich s názvem USNS Lance Cpl. Roy M. Wheat dokonce dodnes funguje ve službách amerického námořnictva. Plavidlo slouží jako zásobovací loď pěchoty a pro nejrůznější mise ve Středozemním moři.
Další 1 fotografie v galerii
Sovětská loď dnes slouží americkému námořnictvu / Wikimedia commons / RBTH

Sovětské plavidlo dodnes slouží v rámci americké flotily. Jedná se o loď USNS Lance Cpl. Roy M. Wheat, která je jednou z mnoha plavidel, která získali Američané od Sovětského svazu. Plavidlo dnes funguje jako zásobovací loď amerického námořnictva a plní nejrůznější úkoly na moři.

USNS Lance Cpl. Roy M. Wheat tak například zajišťuje doplňování paliva pro pozemní jednotky při misích v zahraničí. Loď mimo jiné také provádí oceánografické průzkumy, podmořskou údržbu a dokonce i raketové testy na moři. 

Loď operovala v Černém moři

Toto plavidlo bylo postaveno v bývalém SSSR a za dob Sovětského svazu sloužilo v Černém moři jako zásobovací loď. V roce 1997 ho za symbolickou cenu Rusko prodalo USA. Krátce  poté bylo umístěno do doků, kde stravilo příštích šest let kvůli úpravám, aby vyhovovalo standardům zásobovací lodi.

Původně měla být přestavěna na nemocnici

Zásobovací loď má výtlak 15 804 tun a může převážet dalších přibližně 35 000 tun vybavení a spotřebního materiálu. Původně mělo být plavidlo přestavěno na plovoucí nemocnici o kapacitě až 500 lůžek, z tohoto záměru však později sešlo.

Do služby k americkému námořnictvu se 263 metrů dlouhá přestavěná loď dostala v roce 2003 a v současné době plní mise ve Středomoří. Jedná se tak o jediné plavidlo, které je vyrobeno v Sovětském svazu a stále slouží u amerického námořnictva. Dále čtěte: (Uplynulo 75 let od doby, kdy dopadly jaderné bomby na Hirošimu. Tehdy se navždy změnil svět).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu