Jedno z největších vymírání v historii Země způsobila obrovská vesmírná událost. Vědci přišli s překvapivým objevem

Věda a technika 20. srpna 2020 | 18:51 — Lukáš Bauer
Vědci přichází se zajímavým zjištěním, na základě kterého se domnívají, že za jedno z největších vymírání života na Zemi mohl výbuch supernovy. Podle nové hypotézy tato obrovská vesmírná událost způsobená umírající hvězdou zapříčinila naprostou destrukci ozonu v atmosféře.
Další 1 fotografie v galerii
Za rozsáhlým vymíráním na Zemi může být výbuch supernovy / Pixabay

Naše planeta zažila několik hromadných vymírání tvorů. Vědci nyní přichází s hypotézou, že jedno z nich bylo způsobeno obrovským výbuchem supernovy. Tato událost, jenž provází zánik hvězd, podle vědců způsobila téměř uplné zmizení ozonu z atmosféry. Kvůli ultrafialovému záření pak hromadně začal na Zemi vymírat život.

S tímto tvrzením přichází vědci z Illinoiské univerzity v rámci nového výzkumu. Podle jejich studie je totiž velice pravděpodobné, že před 300 miliony lety způsobila exploze vzdálené supernovy jedno z největších vymírání organismů v historii naší planety.

Popáleniny ultrafialovým zářením

Stalo se tak údajně na konci devonu, tedy v období, které začalo před 359 miliony lety. Tato událost podle vědců mohla vyhubit až tři čtvrtiny všech živých organismů na planetě. O tom, co ke konci devonu vyhubilo život na Zemi, existuje několik hypotéz, mezi něž patří i náraz asteroidu nebo erupce sopek.

Nově vědci přichází s hypotézou o výbuchu vzdálené supernovy, přičemž vychází z výzkumu kamení z přelomu devonu a karbonu. Vědci ve vzorcích totiž objevili spory, které jsou spálené ultrafialovým zářením. Něco takového se podle vědců mohlo přihodit pouze tehdy, nebyl-li v atmosféře přítomen ozon.

Zničila ozonový štít

Ozonovou vrstvu může zničit i řada jevů na Zemi - od rozsáhlé sopečné činnosti až po globální oteplování. Vědcům však chybí přímé důkazy samotné příčiny. Jednou z možností tak je, že mohlo jít o důsledek exploze supernovy vzdálené od Země asi 65 světelných let. Pokud k této události skutečně došlo, Země byla zaplavena smrtící dávkou rentgenového a ultrafialového záření, které mohlo způsobit vážné poškození ozonového štítu. Dále čtěte: Ledovec pokrývající Grónsko se rozpadá. Dosáhl takového bodu tání, ze kterého již není návratu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Riziko povodní: Jak minimalizovat potenciální škody na majetku a zvýšit svou bezpečnost

Je vám doma nebo v kanceláři horko? Tipy, jak zastavit...

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Zavřít reklamu