Vědci ze Singapuru objevili zcela neznámou mutaci koronaviru. Naznačuje budoucí vývoj

Věda a technika 04. září 2020 | 14:44 — Lukáš Bauer
Tým singapurských vědců nově identifikoval mutaci koronaviru, která způsobuje mírnější průběh onemocnění. Díky absenci některých ribonukleových kyselin tak virus postupně slábne a neobsahuje již tolik patogenů.
Další 1 fotografie v galerii
Vědci objevili novou mutaci koronaviru / Pixabay

Vědecký tým ze Singapuru objevil novou variantu koronaviru SARS-CoV-2, která se vyznačuje tím, že v genotypu viru chybí báze ribonukleové kyseliny (RNA) č. 382, což způsobuje mírnější průběh onemocnění COVID-19.

V rámci rozsáhlé studie vědci popisují, jak v průběhu času všechny viry včetně koronaviru mutují. Výzkumy tak naznačují, že ztráta určitých sekvencí ribonukleové kyseliny nového koronaviru může znamenat, že obsahuje i menší množství patogenů.

Desetitisíce mutací

Podobné mutace koronaviru byly objeveny už v květnu. K dnešnímu dni je v centrální datové bance uloženo více než 10 tisíc různých mutací.

Výzkum singapurských vědců také prokázal, že ani jeden z pacientů, jenž byl nakažen touto formou koronaviru, neměl žádné vážnější příznaky. Pacienti tak netrpěli dušností a nemusel jim být podáván dodatečný kyslík.

Mírné příznaky

Dosud však nic nenasvědčuje tomu, že by se uvedená varianta koronaviru ze Singapuru rozšířila i do jiných zemí světa. Testováno bylo celkem 133 osob, přičemž byli rozděleni do tří skupin. U těch, u kterých vědci identifikovali zmíněnou variantu viru, byl klinický průběh onemocnění COVID-19 velice mírný. Vědci se zatím nedomnívají, že se tato mutace objevila jinde ve světě. Dále čtěte: (Vědci jsou znepokojeni. Koronavirus má negativní vliv na důležitý orgán v těle).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu