Rozsáhlá vědecká studie upozorňuje na chmurnou budoucnost. Vykreslují se ty nejhorší scénáře

Věda a technika 10. září 2020 | 13:08 — Lukáš Bauer
Tání ledovcových příkrovů po celém světě je dnes velice ožehavým tématem, protože představuje hrozbu pro mnoho přímořských oblastí. Podle Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) je tání na takové úrovni, že odpovídá těm nejhorším možným scénářům.
Další 2 fotografie v galerii
Tání pevninských ledovců je velkým problémem / Pixabay

Zvyšování hladiny oceánů v souvislosti s táním ledovcovýh příkrovů je proces, který už trvá desítky let. Nová vědecká studie Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) však naznačuje, že tání ledovců naplňuje ty nejčernější vědecké předpovědi z minulých let.

Studie s názvem Nature Climate Change uvádí, že ledovce z Grónska a Antarktidy zvedly hladinu oceánů od roku 1992 o téměř dva centimetry, což je mnohem více, než předpokládali optimistické předpovědi.

„Ačkoliv jsme předpokládali, že ledovcové příkrovy budou v reakci na oteplování oceánů a atmosféry přicházet o čím dál větší množství ledu, tak nakonec tají mnohem rychleji, než jsme si mohli představit,“ uvedl jeden ze spoluautorů studie Tom Slater ze Střediska pro polární pozorování a modelování na Univerzitě v Leedsu.

Cílem rozsáhlé vědecké práce bylo srovnání aktuálních výsledků satelitních měření ledových příkrovů a počítačových projekcí různých klimatických modelů. Díky měřením ze satelitů tak vědci vědí, kolik ledu už z oblastí zmizelo, ale také nabízí vědcům jasný pohled na to, ze kterých oblastí led ubývá nejvíce.

Gigantické množství vody

Systematickému měření tání ledu v pevninských oblastech se vědci intenzivně věnují od počátku devadesátých let 20. století. Za tuto dobu přišla Antarktida a Grónsko nejméně o 6,4 bilionu tun vody, která se nyní nachází v oceánu.

V současnosti tak hladina oceánu roste přibližně o čtyři milimetry ročně, což je mnohem více, než předpokládaly modely z přelomu milénia. Podle studie Evropské vesmírné agentury (ESA) tento trend znamená, že do konce století vzroste hladina oceánu o 17 centimetrů, což už je viditelné pouhým okem.

Ledovce tají na celé planetě

Vědci také poznamenali, že Antarktida a Grónsko přispívají k růstu hladiny jen částečně. Velký dopad má také tání tisíců menších ledovců zejména v horských pásmech. Jasným příkladem je například tání ledovců na Islandu nebo v Alpách. Dále čtěte: (Ledovec pokrývající Grónsko se rozpadá. Dosáhl takového bodu tání, ze kterého již není návratu).

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Akcie, nemovitosti a další možnosti, které je dobré zvážit, pokud chcete do deseti let zbohatnout

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu