Ničení Amazonského pralesa pokračuje. Nelegální těžba je stále na vysoké úrovni

Věda a technika 15. září 2020 | 07:41 — Lukáš Bauer
V Amazonii dochází podle vědců k rekordnímu úbytku pralesa, zejména pak v brazilské části. Ochránci přírody mají obavy, že nový brazilský premiér Jair Bolsonaro uvolnil ruce těžebním společnostem, které světový biotop rychle likvidují.
Další 1 fotografie v galerii
Amazonie trpí nadměrným kácením / Pixabay

Amazonský prales je největším deštným pralesem světa, který se významně podílí na tvorbě kyslíku a regulaci oxidu uhličitého, tedy plynu, který je zodpovědný za globální oteplování. Vědci však varují před nadměrnou těžbou, která tuto oblast léta sužuje.

Nelegální kácení v oblasti Amazonie dnes dosahuje takové úrovně, že během jednoho měsíce zmizí až tisíc kilometrů čtverečních porostu, jak ukazují satelitní data brazilské vládní agentury. Nejhorší situace bývá obvykle v květnu, kdy začíná období sucha a s ním se zahajuje i těžební sezona.

„Vláda nemůže popírat čísla, která pocházejí od její vlastní agentury. Otázkou ale nyní je, co s tím bude a chce dělat. Již brzy budeme mít jasný obrázek toho, jaké jsou dopady uvolnění environmentálních pravidel,“ uvedl environmentalista z organizace Imazon Carlos Souza.

Organizace nemají pravomoci

Po nástupu vlády premiéra Jaira Bolsonara došlo k výraznému oslabení pravomocí ministerstva životního prostředí a těžební společnosti mají v podstatě volné ruce. Další věcí, která situaci značně zhoršuje, je také změna v jednání s neziskovými organizacemi v Německu a Norsku, které mají Amazonii pomáhat. Nový ministr životního prostředí před časem uvedl, že nyní bude rozhodovat Brazílie o tom, kam budou peníze z fondů směřovat.

Prales je ve vážném ohrožení

Environmentalisté nicméně nejsou změnami ve státní politice nijak překvapeni. Nárůst deforestace je podle nich předvídatelný. Vláda v Brazílii demontuje téměř všechna environmentální pravidla, která fungovala od roku 1992. Poškozuje federální zaměstnance, kteří chrání přírodu, a tím posiluje pozici environmentálních zločinců. Dále čtěte: (Kácení Amazonského pralesa může způsobit další pandemii. Je totiž doslova zamořen nejrůznějšími viry).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu