Kácení Amazonského pralesa může způsobit další pandemii. Je totiž doslova zamořen nejrůznějšími viry

Věda a technika 03. června 2020 | 12:06 — Lukáš Bauer
Amazonie je známá tím, že její nekonečný deštný prales je obrovským rezervoárem nejrůznějších virů. Přední světoví virologové nedávno upozornili na to, že kvůli rozsáhlému kácení pralesa mohou tyto viry uniknout ven a způsobit tak další pandemii.
Další 1 fotografie v galerii
Amazonie je světovým rezervoárem virů / Wikipedia / Jonathan Lewis

Vědci se obávají nové hrozby v podobě obrovského množství virů, které se ukrývají hluboko v Amazonii. Existují totiž obavy, že tyto viry mohou být vypuštěny do světa kvůli nadměrnému kácení vegetace, ve které jsou skryty před civilizovaným světem.

Přestože je amazonský prales stále největší tropickou džunglí světa, jeho zalesněných ploch každým rokem ubývá. V případě že bude tropický les i nadále devastován kvůli vytváření zemědělské půdy, riziko, že některý virus unikne a rozšíří se po světě, se výrazně zvyšuje.

Většina závažných onemocnění pochází z pralesa

Existují případy z minulosti, kdy se například virus HIV nebo ebola rozšířily kvůli ekologické nerovnováze v určité oblasti. Podle studií docházelo zatím nejčastěji k přenosu v jižní Asii a v Africe, kde žijí některé druhy netopýrů. V Amazonii se však mohou nacházet nové koronaviry, a proto je podle vědců potřeba kácení pralesa bedlivě monitorovat.

V první třetině roku bylo v Brazílii vykáceno více než 1 200 kilometrů čtverečních džungle, což je o více než polovinu více než v loňském roce. Problémem regulace těžby je pro tamní vládu to, že prales je kácen často nelegálně a neexistuje nad ním efektivní kontrola.

Jak upozornil například britský expert Romulo de Paula Andrade, právě z pralesů vzešly všechny největší virové hrozby současnosti jako ebola, HIV, zika, SIV a mnoho dalších onemocnění.

Tyto viry jsou pro člověka nebezpečné právě kvůli tomu, v jakém prostředí vznikaly. Díky velké rozmanitosti druhů v pralesích jsou schopné relativně snadno překračovat mezidruhovou hranici. Dále čtěte: (Koronavirus dokáže zničit lék na vši. Vědci mají dobré laboratorní výsledky).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu