Záhadný vrak objevený před třemi lety v Mexickém zálivu byl konečně identifikován. Jedná se o naprostý unikát

Věda a technika 20. září 2020 | 10:11 — Lukáš Bauer
Archeologové po více než třech letech identifikovali vrak plavidla, které bylo objeveno před třemi lety na dně moře. Jak ukazuje nový výzkum, jednalo se o otrokářské plavidlo, které převáželo zajaté Maye. Vrak parníku se potopil pravděpodobně poté, co mu explodoval palubní kotel.
Další 2 fotografie v galerii
Parník mohl převážet Maye na plantáže / INAH/Helena Barbaová Meineckeová

Po více než třech letech od nalezení se mexickým archeologům podařilo identifikovat záhadný vrak, který byl objeven v Mexickém zálivu. Podle závěru archeologů se jedná o otrokářskou loď, která v 19. století odvážela Maye na plantáže na Kubě. Podle zjištění se jednalo o plavidlo s názvem La Unión, které převáželo Maye zajaté během vzpoury na Yucatánu.

La Unión zajatce přepravovala na Kubu, kde pak pracovali na plantážích s cukrovou třtinou. Podle dostupnných záznamů to bylo již v době, kdy bylo na Kubě otrokářství postaveno mimo zákon. Ten však býval často a prakticky beztrestně porušován jeho obcházením pomocí smlouvy o výkonu práce.

Mohutná exploze kotle

Toto plavidlo se potopilo v roce 1861 poté, co na jeho palubě mohutně explodoval kotel, který se staral o pohon. Plavidlo se potopilo poblíž dříve významného přístavu Sisal. Že se jedná právě o tento parník, vědci zjistili díky výzkumu ohořelého dřeva a kotle, na nichž byl patrný mohutný výbuch.

Důležité bylo také místo nálezu, které poměrně přesně odpovídalo historickým záznamům. Podle nich tenkrát na palubě parníku zahynulo asi čtyřicet členů posádky a šedesát pasažerů.

Zda převážel Maye, není jisté

V říjnu 1860 byl parník zadržen v sousedním státě Campeche, kde vzal na palubu 29 Mayů včetně sedmiletých dětí. Tato akce byla sice zmařena, avšak parník v cestách na Kubu pokračoval a bral na palubu i platící pasažéry. Zda na něm byly v době jeho poslední plavby Mayové, není jasné. Většinou byli v dokumentech zapisováni jako náklad, nikoli jako pasažéři.

K vraku parníku La Unión dovedl archeology místní rybář. Zbytek lodě byl necelé čtyři kilometry od přístavu Sisal v hloubce zhruba sedmi metrů. Dále čtěte: Potápěči, kteří pátrali po vracích z druhé světové války, objevili na dně Baltského moře vrak lodi ze 17. století.

Témata: vrak, parník, moře, May, otrokář
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu