Potápěči, kteří pátrali po vracích z druhé světové války, objevili na dně Baltského moře vrak lodi ze 17. století

Věda a technika 17. září 2020 | 09:28 — Lukáš Bauer
Tým finských potápěčů s názvem Badewanne stojí za nedávným objevem vraku dřevěného plavidla ze 17. století. Podle prvotních průzkumů se jedná o vrak holandské obchodní lodi, který byl objeven v ústí Finského zálivu. Tým potápěčů přitom pátral po vracích z druhé světové války.
Další 2 fotografie v galerii
Vrak lodi ze 17. století byl objeven při náhodném průzkumu / Badewanne

Tým lovců vraků známý pod názvem Badewanne se vydal na pátrání po vracích z druhé světové války, které byly v tamních vodách potopeny během invaze do Finska. Na místo toho se jim podařilo v ústí Finského zálivu objevit vzácný dřevěný vrak.

Podle potápěčů se jednalo o holandské obchodní plavidlo ze 17. století, které se pravděpodobně potopilo během své cesty při ústí zálivu. Podle konstrukce lodě se jedná s největší pravděpodobností o takzvanou flautu, což je speciálně konstruovaná obchodní loď, typická pro 17. století.

“Bylo to k našemu velkému překvapení, když jsme sestupovali k vraku v hloubce 85 metrů a očekávali, že uvidíme plavidlo potopené během první nebo druhé světové války. Chvíli to trvalo, než jsme si uvědomili, že se díváme na flautu ze 17. století,“ uvedl Badewanne ve svém prohlášení.

Unikátní podmínky na mořském dně

Na snímcích je vidět, že velká část vraku zůstala zcela neporušená. Podle potápěčů byl tento vrak takto dokonale zakonzervován díky unikátnímu vodnímu prostředí, které umožňuje dřevu nepodlehnout vlivům chemických a biochemických procesů, které se odehrávají na mořském dně. Hlavní podíl na tom má nízká slanost vody, absolutní tma a velice stabilní nízké teploty po celý rok.

Tato loď není jedinou

V Baltském moři bylo podobných vraků nalezeno již několik. V loňském roce se za pomoci podmořského sonaru podařilo objevit velice dobře zachovalé plavidlo dokonce až z 15. století. Tuto loď poprvé spatřila Švédská námořní správa (SMA) v roce 2009. V roce 2019 byla provedena podrobnější analýza vraku specialisty na námořní průzkumy MMT, kteří byli ohromeni tím, jak je plavidlo zachovalé. Dále čtěte: (Hlubokomořským sonarem byl u pobřeží Norska objeven vrak legendárního nacistického křižníku).

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zase šokuje! Tajně vdala a už se pochlubila i snubními prstýnky

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu