Kamčatka je zasažena vážnou ekologickou katastrofou. V ohrožení jsou stovky druhů zvířat

Věda a technika 10. října 2020 | 08:43 — Lukáš Bauer
Rozsáhlá ekologická havárie zasáhla poloostrov Kamčatka, když byla v moři objevena téměř čtyřicet kilometrů dlouhá skvrna toxinů, která se pohybuje směrem na jih. Vědci a ochránci přírody se snaží situaci dostat pod kontrolu, už teď je ale jasné, že dopad na tamní životní prostředí bude katastrofální.
Další 2 fotografie v galerii
Množství uhynulých živočichů bylo vyplaveno na kamčatských plážích / Pixabay

Skvrna plná toxinů o délce přibližně 40 kilometrů byla objevena na Kamčatce. Podle vědců dosahuje skvrna v místech šířky až okolo 100 metrů. Vědci se nyní budou snažit odebrat z místa vzorky a zjistit, o jaké látky se jedná. Podle odhadů může být látka, která už zranila několik lidí a usmrtila mnoho zvířat, například pesticidem shozeným do moře. Pesticidy bývají ve vodním prostředí vysoce toxické.

Na plážích Kamčatky bylo v posledních dnech vyplaveno obrovské množství uhynulých tvorů. Někteří lidí, kteří byli toxiny zasaženi, měli vážné popáleniny a silně zvraceli. Ruské úřady v souvislosti s tím zahájily vyšetřování možné příčiny znečištění.

Krádež z vojenských skladů

Kromě pesticidů by se také mohlo jednat například o heptan, který je používán jako rozpouštědlo. Tyto látky mohly například uniknout z vojenských skladů nebo jiných státních zařízení. Podle předběžných testů vody se může jednat o látku vlastnostmi podobnou naftě.

Podle tamních úřadů byla ve vodě také zjištěna vysoká koncentrace různých ropných produktů a také fenolů. Experti se ale domnívají, že toto znečištění není v takové míře, aby způsobovalo vymírání tolika druhů zvířat. U lidí bylo v několika případech zjištěno vážné popálení rohovky.

Znečištěné jsou i řeky

Znečištění těmito látkami vědci objevili také v několika kamčatských řekách, přičemž nejvíce znečištěnou řekou byla Kirpičnaja, kde byl norma nmnožství škodlivin překročena až desetinásobně. Někteří odborníci tak spekulují o úniku raketového paliva do moře z některého plavidla nebo základny. Dále čtěte: (Toto oceánské monstrum brázdilo vody před miliony let. Větší ryba na světě nikdy neexistovala).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu