Sondě OSIRIS-REx se konečně povedlo zavřít dvířka schránky se vzorky z asteroidu

Věda a technika 31. října 2020 | 10:06 — Lukáš Bauer
Sondě OSIRIS-REx se ve vesmíru podařilo vyřešit vážné potíže s odebranými vzorky asteroidu Benu. Tyto potíže spočívaly v otevřené schránce, ze které uniklo značné množství horniny odebrané z asteroidu. Experti z NASA nyní potvrdili, že se jim podařilo schránku hermeticky uzavřít.
Další 2 fotografie v galerii
Sonda odebrala vzorky pomocí dusíkového zařízení / NASA

Sonda OSIRIS-REx americké vesmírné agentury NASA nedávno odebrala cenné vzorky z asteroidu Benu, později však došlo k neočekávané komplikaci. Kvůli množtsví materiálu, který se podařilo odebrat, se zablokoval mechanismus, který hermeticky uzavírá schránku, a materiál unikal do volného prostoru.

Po několika dnech se operátorům podařilo sondu stabilizovat tak, aby z ní materiál neunikal, a vymýšleli řešení problému. Jejich snaha byla nakonec úspěšná a NASA nyní oznámila, že se jí schránku s odebranými vzorky hornin z asteroidu podařilo uzavřít. Mise sondy OSIRIS-REx totiž počítá v roce 2023 s návratem vzorků na Zemi.

Využili robotickou ruku

Experti z NASA využili manipulačního ramena sondy a obsah hermeticky uzavíratelného úložného prostoru, a během dlouhých šestatřiceti hodin se jim podařilo vzorek bezpečně uzavřít. Vzdálenost stovek milionů kilometrů, ve které se asteroid nachází, výrazně ztěžuje komunikaci se sondou. Signál ze Země se k ní totiž dostává 18 minut, což práci značně zpomaluje.

Vědci se nejprve obávali, že mohlo značné množství materiálu uniknout, jak se ale později ukázalo, odběr byl nadmíru úspěšný a ve schránce zbylo více než 400 gramů horniny. Sonda tak splnila důležitou část své mise a může pokračovat dále. Sonda má okolí planetky Benu opustit v březnu 2023, v září stejného roku by měla se vzorky přistát v poušti v americkém státu Utah.

Nositel informací o vzniku Sluneční soustavy

Vzorky asteroidů jsou z hlediska vědy velice zajímavé, protože tyto vesmírné objekty pamatují nejen rané počátky Sluneční soustavy, ale také se vědci domnívají, že obsahují organické sloučeniny, které mohly zažehnout život na Zemi. Po návratu sondy budou proto vzorky podrobeny řadě výzkumů, od kterých si vědci slibují například lepší pochopení vzniku života na naší planetě. Dále čtěte: Astronomové upozornili, že v úterý Zemi jen těsně minul velký asteroid.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu