Hromadné vymírání života na Zemi po dopadu meteoritu způsobily rozsáhlé změny v oceánu

Věda a technika 05. listopadu 2020 | 09:54 — Lukáš Bauer
Skupina vědců nedávno zveřejnila výsledky svého nového výzkumu, které naznačují, že asteroid, jež způsobil zkázu dinosaurů, výrazně změnil složení oceánů. Kvůli obrovské srážce se oceány staly mnohem kyselejší, což zapříčinilo podle vědců vyhynutí mnoha druhů.
Další 1 fotografie v galerii
Asteroid způsobil změny v oceánu / Pixabay

Za hromadným vymřením dinosaurů stojí srážka s obřím asteroidem Chicxulub. Tuto skutečnost už vědci znají mnoho let, dosud ale nebylo jasné, co přesně jejich vyhynutí způsobilo. Nyní vědci přišli s novou teorií, která tvrdí, že dinosauři vymřeli v souvislosti s překyselením oceánu.

Dopad toho kosmického tělesa totiž způsobil rozsáhlou změnu ve složení oceánu. Prostředí se stalo velice kyselé pro většinu tehdejších vodních organismů a začaly vymírat podmořské ekosystémy. A kvůli tomu začalo vymírat i mnoho suchozemských druhů vázaných na život kolem oceánu, čímž se spustila takzvaná řetězová reakce.

 

Rozsáhlé změny složení vody

Vědci se zabývali výzkumem několika míst na Zemi s cílem zjistit, jak oceány vypadaly před a po dopadu zmíněného asteroidu. Díky tomu zjistili, že kyselost mořské vody v době po dopadu asteroidu začala strmě stoupat. Klíčovou roli pak sehrál průzkum holandské jeskyně, v níž našli vědci mnoho usazenin včetně pravěkého planktonu.

Tyto mikroskopické organismy byly kyselou vodou postiženy nejvíce, protože jim bránila ve vytvoření ochranných schránek. Kvůli úbytku planktonu se začal v podstatě rozpadat celý dosavadní ekosystém a větší tvorové začali vymírat, protože výrazně ubylo jejich potravy.

Překyselený oceán

V souvislosti s úbytkem planktonu se narušil také uhlíkový cyklus a spustila se řetězová reakce, která začala ovlivňovat i život na pevnině. Vědci se domnívají, že kyselost vody v oceánu se stabilizovala až po několika milionech let a způsobila smrt milionů tvorů po celé planetě. Dále čtěte: (Byl objeven dosud nejmenší druh dinosaura. Byl jen o málo větší než kolibřík).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu