Bizarní zbraně. Létající sovětský tank byl další z řady neúspěšných projektů

Vojenství 13. listopadu 2020 | 09:12 — Lukáš Bauer
Sovětský svaz byl pověstný svými pokusy o budování obrovských a často také bizarních zbraní, z nichž mnohé skončily neúspěchem. Jedním z takových pokusů byl i projekt těžkého létajícího tanku, který měl nepřítele zaskočit doslova z čistého nebe. Tato neuvěřitelná zbraň skutečně vznikla, měla ale řadu nevýhod, a proto se od projektu upustilo.
Další 1 fotografie v galerii
Tento pancéřový kluzák skutečné létal / Wikimedia Commons / Tempshill

Během druhé světové války dal Sovětský svaz zelenou znovu oprášené koncepci létajícího tanku z třicátých let dvacátého století. V dubnu roku 1942 tato létající nestvůra nakonec skutečně vznikla v podobě prototypu Antonov A 40 KT, který byl postaven ve městě Ťumeň.

Jednalo se o podivný hybrid okřídleného lehkého tanku T-60, který však již během prvních zkoušek vykazoval velmi špatné letové vlastnosti. Aby se mnohatunové monstrum vůbec mohlo vznést do vzduchu, musel ho táhnout těžký bombardér Tupolev TB-3.

 

Letěl desítky kilometrů

Od místa, kde by se létající tank A-40 od Tupolevu odpojil, mohl teoreticky doklouzat až do vzdálenosti 25 kilometrů. Konstruktéři počítali s tím, že po přistání by se tank křídel zbavil, aby mohl pokračovat v plnohodnotném boji. Při návrhu stroje však někde nastala chyba, protože zkouška skončila tragickým neúspěchem.

Létající tank tažený sovětským bombardérem Tupoloev totiž kvůli své obrovské hmotnosti nebyl schopen vystoupat výše než do čtyřiceti metrů. Inženýři se proto pokusili hmotnost stroje výrazně snížit, ale stále byl příliš těžký pro spolehlivý vzlet.

Byl tažen bombardérem

Konstruktéři se proto rozhodli pro tažení kluzáku použít silnější bombardér Petljakov Pe-8, jelikož výkon Antonova byl označen za nedostatečný. Těchto letadel bylo však v Sovětském svazu natolik málo, že byl projekt později raději ukončen. Dále čtěte: (Vojenský tahač z dílen Škody měl převážet těžké tanky. Jeho strůjce byl sám Ferdinand Porsche).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu