Unikátní koncept ponorky naznačuje budoucí směr námořních sil. Tvůrci se inspirovali velrybami

Věda a technika 14. listopadu 2020 | 09:09 — Lukáš Bauer
Francouzská zbrojařská společnost před časem představila zcela novou třídu vojenských ponorek. Koncept multifunkční ponorky s názvem SMX-31 může naznačovat budoucnost námořních sil. Stroj může být vyzbrojen jadernými zbraněmi, sloužit jako základna útočných dronů, nebo poskytovat útočiště elitním armádním jednotkám.
Další 2 fotografie v galerii
Návrh ponorky nové generace / Naval Group

Francouzská společnost v loňském roce představila unikátní koncept ponorky s názvem SMX-31. Toto podmořské plavidlo může být samotným počátkem zcela nové třídy ponorek budoucnosti. Plně automatizovaná ponorka, která pro svůj provoz vyžaduje pouze 15člennou posádku, může sloužit k nejrůznějším vojenským operacím.

Nová třída ponorek byla představena na veletrhu Euronaval v Paříži. Koncept SMX-31 je od běžných ponorek odlišný snad v každém ohledu. Ponorka například nemá klasickou záď, ale něco, co se podobá velrybímu ocasu. Ponorka může být také vybavena dvojicí hydroplánů, které mohou být uschovány v útrobách trupu. Samotný trup je vytvořen ze speciálního materiálu, který je pokryt nejrůznějšími senzory.

Unikátní technologie

Vnitřní konstrukce ponorky je vyrobena ze speciálních slitin, takže je mnohonásobně lehčí. O pohon se stará několik tichých elektromotorů, které jsou napájeny z lithium-iontových baterií. Ponorka by měla být schopna bez problému plout v hloubkách okolo 300 metrů pod hladinou.

Ponorka může sloužit jako mateřská loď pro bezpilotní letouny, přičemž letouny může vysílat na svou misi unikátním odpalovačem, díky kterému může ponorka zůstat pod hladinou. SMX-31 ale může nést rozmanitou škálu výzbroje. Může být například vybavena až 46 torpédy a raketami, jako jsou F21 Artemis nebo rakety SCALP, které byly nedávno použity během operací v Sýrii.

Mnohem méně mužů na palubě

Přes obrovskou palebnou sílu je ponorka s délkou okolo 80 metrů poměrně kompaktní. Na moři může díky vysoké kapacitě baterií operovat až 45 dní s maximální rychlostí 20 uzlů. Hlavní předností ponorky je však automatizace, díky které vyžaduje oproti běžným ponorkám až o 75 % menší posádku. Dále čtěte: (Rusko představilo zcela novou třídu ponorek Lajka. Je určena pro bleskový jaderný útok).

Témata: ponorka, voda, oceán, moře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Majitele kryptoměn v Česku tvoří ze dvou třetin mileniálové a generace Z

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu