Poškození legendární observatoře Arecibo je větší, než se čekalo. Objekt se zřejmě nevyhne demolici

Věda a technika 21. listopadu 2020 | 08:45 — Lukáš Bauer
Experti rozhodli, že obrovský talíř anetény Arecibo bude muset být zdemolován, a to kvůli obrovskému poškození, které utrpěl během dvou nehod. Letos byla anténa poprvé poškozena v srpnu, kdy se utrhl jeden z kabelů a prořízl zhruba třicetimetrovou díru. Nehoda, která se odehrála nedávno, již zařízení poškodila natolik, že je neopravitelné.
Další 1 fotografie v galerii
Arecibo je jednou z největších antén na světě / Cornell university

Obrovský talíř antény observatoře Arecibo byl poškozen již několikrát a poslední nehoda zařízení vyřadila definitivně z provozu. Experti, kteří posuzovali rozsah nehody, došli k závěru, že bezpečnější bude stavbu zbourat, než se pokoušet ji opravit. Nyní tak bude anténa kontrolovaným způsobem vyřazena z provozu a postupně demolována.

Tato gigantická anténa s průměrem několika set metrů stojí za celou řadou významných vesmírných objevů. Během sedmapadesáti let její existence s ní astronomové mimo jiné také pátrali po mimozemském životě. 

Observatoř funguje dál

Podle vedení observatoře Arecibo demolice objektu neznamená uzavření celého komplexu. Observatoř je složena z mnoha dalších vědeckých zařízení, která budou i po jejím odstranění nadále v provozu. Jedním z těchto přístrojů je také velice silný LIDAR, který je navržen pro zkoumání zemské atmosféry.

Obří anténu zastihla nešťastná série nehod, která začala letos 10. srpna, kdy se z konstrukce zařízení utrhl pomocný kabel o průměru deset centimetrů a vytvořil v talíři asi třicetimetrovou díru. Od té doby byla anténa vyřazena z provozu a chystaly se přípravné práce na opravu rozbité části a také kabelu, který drží stabilitu celé platformy.

Bohužel než došlo k realizaci opravy, stala se 6. listopadu další havárie, která anténu poškodila ještě více a v jejím okolí musela být zřízena bezpečnostní zóna. Experti se totiž obávají, že může dojít k destabilizaci a zřícení celého zařízení. Postupem času navíc bylo zjištěno, že anténa je poškozena natolik, že bude nevyhnutelné její odstranění.

Světový unikát

Známá observatoř Arecibo leží přibližně dvacet kilometrů na jihozápad od portorického města Arecibo a proslavila se díky svému výkonnému radioteleskopu. Talíř antény má průměr více než 300 metrů a jedná se o jednu z největších rádiových observatoří na světě. S pomocí této antény byl například objeven pulsar PSR 1913+16 (1974), jenž je tvořen dvojicí hvězd. Dále čtěte: (Na Marsu se nacházejí nejméně čtyři vodní jezera. Vědci potvrdili jejich přítomnost).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu