Obávaný žralok bílý má úhlavního nepřítele. Před tímto tvorem raději mizí v hlubinách

Věda a technika 23. listopadu 2020 | 18:02 — Lukáš Bauer
Za nejděsivějšího predátora oceánu je bezesporu považován velký bílý žralok, který kromě člověka nemá přirozené nepřátele. Vědci ale díky několikaletému výzkumu nejrůznějších mořských tvorů zjistili, že tento neohrožený dravec oceánu se velice obává kosatek. Pokud se v jeho blízkosti vyskytnou kosatky, žraloci ihned zmizí.
Další 2 fotografie v galerii
Děsivý predátor má svého úhlavního nepřítele / Pixabay

Tým mořských biologů nedávno prokázal, že velcí bílí žraloci se obávají kosatek. Jakmile se totiž v jejich teritoriu kosatky objeví, žraloci velice rychle mizí z jejich dosahu, a to i ve chvíli, kdy kosatky pouze proplouvají. Takovou událost už biologové pozorovali na několika místech světa, například u pobřeží Austrálie, kde žraloků v poslední době výrazně ubylo.

Vědci na tento fakt přišli díky datům, která shromáždili z vysílačů umístěných na 165 žralocích bílých a 27 vysílačů umístěných na kosatkách. Následným studiem GPS dat z let 2006 až 2013 přišli na zajímavé zjištění.

Před kosatkami se mají žraloci na pozoru

Díky těmto datům vědci dokázali rozpoznat minimálně čtyři střety mezi kosatkami a žraloky. Ukázalo se, že kdykoliv se objevily v blízkosti žraloků bílých kosatky, žraloci ihned své teritorium opustili a delší dobu se do stejných míst nevrátili.

Zajímavé dokonce je, že žraloci se na to samé místo v téže sezoně už nevrátili, i když kosatky oblastí pouze propluly. Podle vědců se také nejednalo o mladé žraloky, kteří měli z kosatek strach, ale o dospělé jedince, kteří měřili více než 5,5 metru.

Mrtvá těla žraloků

Vědci již dříve pozrovali znetvořená těla žraloků na pobřežích po celém světě, což naznačuje, že i tento obávaný predátor se může snadno stát kořistí. V několika případech bylo také na plážích na různých místech světa objeveno tělo mrtvého žraloka, které jevilo známky po napadení kosatkami. Dále čtěte: (Vědci odhalili tajemství velkých bílých žraloků. Detailně prozkoumali jejich genom).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu