Čína přistála na Měsíci. Sonda zahájí hloubení dvoumetrového vrtu

Věda a technika 04. prosince 2020 | 11:21 — Lukáš Bauer
Čínská sonda Čhang-e 5 úspěšně dosedla na měsíční povrch po zhruba patnáctiminutovém sestupu. Sonda přistála v místě zvaném Mons Rümker v oblasti Oceanus Procellarum, kde nyní zahájí vrtání do měsíčního povrchu. Sonda má vyhloubit dvoumetrový vrt a odebrat cenné vzorky.
Další 1 fotografie v galerii
Čínská sonda přistála na povrchu Měsíce / CNSA

Čína se svou sondou Čchang-e 5, která se má na Zemi vrátit s odebranými vzorky, úspěšně přistála na Měsíci. Sonda dosedla poblíž Mons Rümker v oblasti Oceanus Procellarum, kde zahájí vrtání do povrchu Měsíce.

Mise sondy byla zahájena 23. listopadu, kdy ji do vesmíru vynesla raketa Dlouhý pochod 5, která odstartovala z čínského vesmírného střediska na ostrově Chaj-nan. Po téměř 5 dní trvajícím letu sonda dorazila na oběžnou dráhu kolem Měsíce a operátoři pozemního střediska ji začali připravovat na samotný sestup.

Dvoumetrový vrt

Čínská mise má primárně za cíl dostat vzorky z měsíční kůry zpět na Zemi. Čína chce vzorky odebrat až z dvoumetrové hloubky pomocí speciálního vrtného systému, kterým je sonda vybavena. Po vyhloubení vrtu sonda odebere robotickým ramenem dva kilogramy horniny a dopraví ji na Zemi.

Odvrácená tvář Měsíce

Mise je poměrně složitá, protože je tvořena celkem čtyřmi moduly. Dva slouží pro samotný sestup a dvojice modulů na oběžné dráze Měsíce je určena pro druhou fázi mise. Celá mise je o to náročnější, protože čínská sonda přistála na odvrácené straně Měsíce, která je mnohem nebezpečnější než ta, kterou známe ze Země.

Zpáteční cesta by návratovému modulu měla podle serveru Space.com zabrat čtyři a půl dne a přistát by měla kolem 15. prosince v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Pokud se Číně mise zdaří až do samotného závěru, bude to průlomová mise v dobývání Měsíce. Poslední vzorky z našeho souputníka se totiž na Zemi dostaly během mise Apollo před více než čtyřiceti lety. Dále čtěte: (NASA představila poslední vesmírný objev. Na měsíčním povrchu se nachází životadárná voda).

Témata: sonda, Měsíc, Čína, vrt, vzorek
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Akcie, nemovitosti a další možnosti, které je dobré zvážit, pokud chcete do deseti let zbohatnout

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu