Kriticky ohrožený tvor je na pokraji vyhynutí. Vědci však mají v rukávu eso, které by ho mohlo zachránit

Věda a technika 06. prosince 2020 | 09:55 — Lukáš Bauer
Gaviál indický je kriticky ohroženým druhem krokodýla, který je prakticky na pokraji vyhynutí. Vědci ale nyní v odlehlé oblasti Nepálu objevili více než stovku mláďat, která výrazně zvyšují šance na záchranu tohoto druhu. Ve volné přírodě žije už jen tisícovka těchto krokodýlů.
Další 1 fotografie v galerii
Gaviál indický je na pokraji vyhynutí / Wikimedia Commons/Miroslav Bobek

Vědci v loňském roce objevili více než sto mláďat kriticky ohroženého gaviála, s jejichž pomocí se nyní budou snažit tento druh krokodýla zachránit. Vzácného gaviála indického žije totiž ve volné přírodě už jen tisíc kusů a druh se tak ocitl na pokraji vyhynutí.

Asi třicet centimetrů dlouhá mláďata spolu se třemi samicemi a jedním samcem byla objevena v národním parku Bardiya v odlehlé části Nepálu. Vědci je objevili poté, co dlouhou dobu procházeli džunglí s cílem potvrdit výskyt gaviálů v této oblasti.

Záchranný projekt 

„Poté, co jsme hodiny procházeli džunglí a seděli na hřebeni, jsme konečně pod sebou zahlédli malé gaviály. Byl to neuvěřitelný okamžik,“ popsal podle BBC vedoucí ochranného projektu Ashish Bashyal.

Vědci v oblasti gaviály objevili již v červnu, ale veřejnost neinformovali kvůli jejich ochraně. Malým krokodýlům se tak úspěšně podařilo překonat období monzunových dešťů, což bylo první velkou zkouškou v jejich životě.

Genetická rozmanitost

Vědci doufají, že tolik mláďat by mohlo sehrát velmi důležitou roli při obnově populace tohoto vzácného druhu krokodýla. Odborníci proto věří, že se jim podaří zachovat co největší genetickou rozmanitost, což znamená, že se musí co nejvíce mláďat dožít dospělosti. Dále čtěte: Chladné a temné vody Antarktidy obýval záhadný tvor. Dožíval se až dvě stě let.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu