Britské letectvo pořídilo snímky největší plovoucí kry na světě. Začíná se pomalu rozpadat

Věda a technika 07. prosince 2020 | 10:02 — Lukáš Bauer
Posádka letounu britského královského letectva pořídila detailní snímky největšího kusu plovoucího ledu na planetě. Tato gigantická ledová kra se odlomila od Antarktidy v roce 2017 a od té doby směřuje k ostrovu Jižní Georgia. Podle snímků je patrné, že se ledovec pomalu začíná rozpadat na menší kusy.
Další 1 fotografie v galerii
Obří kra se odtrhla od Antarktidy před třemi roky / BFSAI

Největší ledová kra na plantě se odlomila od Antarktidy v roce 2017 a od té doby směřuje na hladině oceánu k britskému ostrovu Jižní Georgia. Tento gigantický kus ledu nedávno nasnímkovala posádka transportního letounu Britského královského letectva.

Na snímcích kry s názvem A68a, které byly pořízeny z letounu A400, je patrné, že se tento obří kus ledu pomalu rozpadá. Na snímcích je patrných několik výrazných trhlin a plovoucí ledový ostrov obklopuje velké množství menších ker, které se z něj odlamují.

 

Led může ovlivnit ekosystém ostrova

Kra A68a se v tuto chvíli nachází asi 200 kilometrů od ostrova a hrozí, že uvízne v mělkých vodách při jeho pobřeží. Pokud kra u ostrova zakotví, může zde vydržet celé desetiletí a ohrozit tak místní ekosystém. Úkolem průzkumného letu bylo shromáždit data, která pomohou při vyhodnocení rizika.

Satelitní snímky z uplynulých týdnů také naznačují, že okraje kry se rychle odlamují, k čemuž velkou měrou přispívá vlnobití. Některé vylomené kusy ledu jsou přitom obrovské a je nutné jejich pohyb monitorovat, protože mohou ohrozit lodi.

Vědci očekávali něco jiného

Kra se v roce 2017 odtrhla od antarktického ledovce Larsen-C. Její tehdejší rozloha byla téměř šest tisíc kilometrů čtverečních. Odborníci jsou však překvapeni tím, že kra je stále poměrně celistvá, předpokládail totiž, že se bude rozpadat mnohem rychleji. Dále čtěte: (Gigantický ledovec odlomený od Antarktidy míří na britský ostrov. Může způsobit vážné problémy).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu