Nová raketa společnosti Virgin Orbit poprvé vzlétla do vesmíru. Vynesl ji speciálně upravený Boeing 747

Věda a technika 20. ledna 2021 | 12:16 — Lukáš Bauer
Společnost Vrigin Orbit miliardáře Richarda Bransona v neděli úspěšně vypustila na svůj první let do vesmíru svou novou raketu. Raketový nosič s názvem LauncherOne vzlétl na oběžnou dráhu kolem Země z křídla speciálně upraveného letounu. Společnost o důležitém milníku na poli soukromých vesmírných letů informovala na svém Twitteru.
Další 1 fotografie v galerii
Cosimc Girl je speciálně upravené letadlo pro vynášení malých raket do stratosféry / Virgin Orbit

Nová raketa LauncherOne společnosti Virgin Orbit miliardáře Richarda Bransona v neděli poprvé vzlétla do vesmíru. K samotnému vypuštění rakety z křídla upraveného letounu bylo sice potřeba dvou pokusů, nakonec ale raketa úspěšně odstartovala a dosáhla oběžné dráhy.

Raketu LauncherOne vypustil na její vesmírný let nad Tichým oceánem speciálně upravený dopravní letoun Boeing 747-400 s názvem Cosmic Girl. Letoun s raketou umístěnou pod křídlem vzlétl z areálu Mojave Air and Space Port, který se nachází severně od Los Angeles.

Překonání gravitace

Díky technice, kdy letoun vynese raketu blízko stratosféry, kde následně vypustí raketový nosič, je společnost Virgin Orbit schopna ušetřit velké množství nákladů a poskytovat velice levné komerční lety do vesmíru. Raketa totiž nemusí překonávat silnou zemskou gravitaci a spotřebuje mnohem menší množství raketového paliva. 

Raketa LauncherOne s délkou 21 metrů je navržená tak, aby mohla na oběžnou dráhu vynášet mini satelity cubesat s hmotností 300 až 500 kilogramů. V neděli při své premiéře vynesla na objednávku NASA na orbitu devět různých druhů satelitů

Důležitý milník

První pokus o využití této technologie na vypouštění satelitů do vesmíru se uskutečnil v květnu 2020, musel však být přerušen pro technické problémy. Nyní se společnosti otevírají dveře ke komerčním letům a přidává se tak k rostoucímu segmentu soukromých kosmických společností. Dále čtěte: (Test nejsilnější rakety v historii lidstva byl předčasně ukončen. Systém zaznamenal nečekanou chybu a vypnul motory).

Témata: raketa, vesmír, let, letoun, Boeing
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu