Prototyp vesmírné lodi, která má přivézt lidi na Mars, byl ztracen. Zničila ho mohutná exploze během přistání

Věda a technika 08. února 2021 | 06:05 — Lukáš Bauer
Další prototyp vesmírné lodi Starship, která má přivézt první astronauty na rudou planetu, explodoval během testu. Společnost SpaceX, která vesmírnou loď vyvíjí, prováděla její zkoušku na základně Boca Chica v americkém Texasu, když se při přistání ozvala mohutná exploze a prototyp byl zcela zničen.
Další 2 fotografie v galerii
Prototyp vesmírné lodi Starship explodoval během přístání / SpaceX

Společnost SpaceX provedla v úterý další důležitý test nové vesmírné lodi Starship, která se má v budoucnu stát důležitou součástí kolonizace Marsu. Stejně jako ta předchozí však i tato zkouška, uskutečněná na základně Boca Chica v americkém státě Texas, skončila mohutnou explozí, během které byl prototyp zcela zničen.

Prototyp SN9 na svůj zkušební let odstartoval kolem 21:30 SEČ a po dosažení výšky 10 tisíc metrů začal automat postupně vypínat jednotlivé motory. Potom následoval takřka volný pád řízený křídly vesmírné lodi a série manévrů provedených v horizontální poloze. Potíže s prototypem nastaly ve chvíli, kdy se vracel do vertikální polohy.

Vysoká rychlost přistání

Podle záběrů, které SpaceX pořídila, bylo patrné, že ve chvíli, kdy se loď pokusila vrátit do vertikální polohy a připravit se na přistání, klesala pravděpodobně příliš rychle a navíc ve špatném úhlu. Kvůli tomu na zemský povrch dosedla příliš tvrdě a ozvala se mohutná exploze doprovázená plameny, které však rychle zanikly.

Stejně skončil i předchozí prototyp SN8, který během zkoušky dosáhl výšky 12,5 kilometru a rovněž explodoval při přistání. Jedná se tak již o druhou nehodu stejného charakteru, která testování nové vesmírné lodě provází.

Cesta na Mars

Loď Starship má podle plánů vynést do vesmíru nosná raketa Super Heavy, která se v kosmu od lodi Starship odpojí a vrátí zpět na Zem. Celková výška lodi Starship a nosné rakety Super Heavy bude 120 metrů. Tato vesmírná loď se má stát dopravním pilířem plánované kolonizace rudé planety, která by se měla uskutečnit již za několik let. Dále čtěte: (Ruská zásobovací loď úspěšně odstartovala. Na ISS dopravila důležitý náklad).

Témata: Starship, exploze, SpaceX, Mars
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu