Tyto pantofle se vydražily za více než milion korun. Nenosil je totiž jen tak někdo

Věda a technika 13. března 2021 | 20:48 — Lukáš Bauer
Britská media ve druhé polovině týdne informovala o aukčním prodeji unikátních bot v podobě pantoflí, které nosil sám Winston Churchill. Tyto pantofle, jež britský válečný premiér nosil v 50. letech, se vydražily za v přepočtu více než milion korun.
Další 2 fotografie v galerii
Pantofle nosil Winston Churchill v padesátých letech / Bellmans

Aukční síň Bellmans v úterý vydražila unikátní předmět, který nosila významná postava britské historie - Winston Churchill. Černé domácí bačkory s vyšitým monogramem se nakonec vydražily za 39 040 britských liber (v přepočtu 1,19 milionu korun).

Pantofle Winston Churchill skutečně nosil v 50. letech dvacátého století. Pantofle významného britského premiéra, který působil ve funkci během druhé světové války, jsou vyrobené z černého sametu, uvnitř jsou vyplněné kůží a mají zlatý monogram WSC vyšitý zlatou nití na přední straně.

Neočekávaná cena

Vysoký výtěžek aukce tohoto předmětu překvapil i samotnou aukčí síň, která odhadovala, že za tyto pantofle budou kupci ochotni zaplatit maximálně 15 tisíc liber. Nakonec se však boty vydražily za více než dvojnásobek této částky. Celková částka za samotné pantofle činila 32 tisíc liber, 7 tisíc liber pak byla provize aukční síně za zprostředkování prodeje.

„Winston Churchill je osobností, které si lidé z různých koutů světa stále velmi váží. O aukci se zajímala média i kupci z Británie i ze zahraničí,“ uvedl zástupce aukční síně Bellmans Julian Dineen.

Boty a sklenička

Tyto pantofle mají za sebou už nějakou tu historii. Poprvé se do prodeje dostaly v roce 1968, kdy je neznámému sběrateli prodali příbuzní Winstona Churchilla. V devadesátých letech se dostaly k dosavadnímu majiteli, který je nyní nabídl v aukci spolu s Churchillovou skleničkou na brandy, která se vydražila za 18 300 liber. Dále čtěte: V okolí objeveného vraku římského plavidla se nachází množství zachovalých artefaktů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu