Gigantická dopravní krize v Suezském průplavu je už dokonce vidět i z vesmíru

Věda a technika 27. března 2021 | 09:13 — Lukáš Bauer
Suezský průplav přehradila obrovská kontejnerová loď Ever Given, kterou provozuje tchajwanská společnost Evergreen Marine, a způsobila tak nevídanou dopravní krizi, jejíž dopady pociťuje prakticky celý svět. Tato jedna z největších vodních dopravních kalamit, při které uvízly stovky plavidel, je dokonce vidět i z vesmíru.
Další 2 fotografie v galerii
Záběry ze satelitu ukazují rozsah zácpy v Suezském průplavu / Copernicus Sentinel údaje, ESA

Od úterý se specializované týmy z celého světa sjíždějí do Suezského průplavu, kde došlo k tragické dopravní zácpě. Stalo se tak poté, co se v úterý pravděpodobně vlivem silného větru otočila obrovská kontejnerová loď Ever Given a zablokovala jednu z nejdůležitějších námořních obchodních tras.

Jak nově ukazují satelitní snímky Evropské vesmírné agentury (ESA), tato gigantická dopravní kalamita narostla již do takových rozměrů, že je dokonce vidět i z vesmíru. Každým dnem připlouvají do ucpaného Suezského průplavu nová plavidla a náklady spojené s paralyzovanou dopravou se šplhají ke stamiliardám korun denně.

Kalamita je vidět z vesmíru

Satelitní snímky Evropské vesmírné stanice (ESA) ze satelitu Copernicus-Sentinel-1 ukazují z ptačí perspektivy tragickou situaci, kterou loď Ever Given na cestě z Číny do Holandska způsobila. Na snímcích v galerii je vidět na levé straně Suezský průplav během běžného provozu a vpravo je vidět aktuální zácpu. V kanálu je také označeno místo, kde kontejnerová loď Ever Given uvízla na mělčině.

Miliardy dolarů

Na místě pracuje již spousta těžké speciální techniky včetně několika bagrů, které se snaží odhrabat místo, kde plavidlo uvízlo na mělčině. O otočení obrovské nákladní lodi se také snaží několik remorkérů, zatím však bez úspěchu. Každým dnem stojí tato dopravní situace světovou ekonomiku miliardy dolarů. Německá pojišťovna Allianz už škodu na světovém obchodu vlivem blokády vyčíslila na šest až deset miliard dolarů týdně.

Ever Given pluje pod panamskou vlajkou a přepravuje zboží z Asie do Evropy. Tentokrát směřovala z Číny do Rotterdamu. Její pětadvacetičlenná posádka je tvořena výhradně Indy a podle dostupných informací se celý incident obešel bez zranění. Dále čtěte: (Norská společnost vyvíjí elektrickou loď budoucnosti. Může změnit námořní dopravu).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu