Norská společnost vyvíjí elektrickou loď budoucnosti. Může změnit námořní dopravu

Auto 01. dubna 2019 | 22:09 — Lukáš Bauer
Dieselové motory velkých dopravních a nákladních lodí výrazně přispívají ke zvýšeným emisím škodlivých plynů v ovzduší. Proto se jedna norská společnost rozhodla začít s vývojem nové nákladní lodě, která bude zcela autonomní a bude mít nulové emise.
Loading...
Autonomní elektrickou loď vyvíjí norská společnost / Internet

Norský chemický gigant Yara International se rozhodl vyvinout autonomní nákladní plavidlo na elektrický pohon, které by mělo od základu změnit lodní dopravu. Díky nejmodernějším technologiím totiž nová loď ušetří svým provozovatelům finanční prostředky, a navíc nebude znečišťovat naši planetu.

První nákladní loď s názvem Yara Birkeland by mohla převážet náklad již počátkem příštího roku a stane se tak prvním podobným plavidlem na světě. Společnost se tak rozhodla proto, že z její továrny každý den vyjede 100 nákladních automobilů s dusíkatými hnojivy.

Nová loď by mohla automobily zcela nahradit a společnost si od toho slibuje také velkou úsporu nákladů. Podle společnosti se také bez kamionů lidem v regionu zvýší kvalita života a životního prostředí.

Yara Birkeland bude přes 80 metrů dlouhá a uveze až 150 nákladních kontejnerů. To, že na palubě nemusí být žádná posádka, znamená mimo jiné i to, že tam například nemusí být žádné kajuty nebo kuchyň, a je tak možné lépe rozložit váhu nákladu na palubě.

V kombinaci s pohonem na elektřinu to přinese plavidlu velkou úsporu energie. Loď se bude pohybovat rychlostí až sedm uzlů, tedy asi 12 kilometrů za hodinu. A spotřeba energie při plavbě z továrny do přístavu Larvik, při které loď veze 120 plně naložených kontejnerů, bude odpovídat spotřebě jednoho ze sta kamionů.

Na moři se bude plavidlo pohybovat za pomoci GPS a senzorů. Na lodi nebude přítomen nikdo, a proto společnost vymyslela důmyslný systém záloh. Prakticky vše na lodi je zálohované pro případ, že by některý z klíčových přístrojů selhal.

Norská společnost není jediná, která pracuje na vývoji autonomní lodě, zřejmě ale bude první, které se podaří dostat ji do ostrého provozu. A to možná už na začátku roku 2020. Dále čtěte: Ruský výrobce zbraní si registroval patent na létající pušku.

Témata: loď, doprava, emise, Norsko, moře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu