České koleje brázdí autonomní vlak. Experti odhalují chyby v autonomním systému

Auto 20. prosince 2021 | 16:16 — Lukáš Bauer
Na takzvané švestkové dráze, která se nachází v Ústeckém kraji, je v současné době testována plně autonomní vlaková souprava společnosti AŽD, která se vývojem autonomního vlaku dlouhodobě zabývá. Soupravu nyní testují experti, kteří upozorňují na případné chyby v systému.
Další 1 fotografie v galerii
Autonomní vlak společnosti AŽD je v současné době testován v provozu / Český rozhlas / Ondřej Vaňura

Experti ze společnosti AŽD testují na českých kolejích unikátní vlakovou soupravu, která je vybavena autonomním systémem řízení. Společnost se dlouhodobě zabývá vývojem autonomních vlaků a nyní zahájila první zkoušky soupravy s lidskou přítomností.

Experti sledují, jestli systém správně reaguje na vzniklé situace, a navrhují případné úpravy technologie. Vlaková souprava však již dnes dokáže jezdit zcela autonomně, bez přítomnosti lidí.

Důležitý milník ve vlakové dopravě

První souprava jezdila již před časem mezi stanicemi Libčeves a Židovice. Vlak je testován zatím bez přítomnosti cestujících, ale společnost předpokládá, že do tří let by mohl vlak jezdit na pravidelné trase. Jedná se tak o průlomový vývoj na českých kolejích, kdy začíná éra autonomní vlakové dopravy.

Lokomotiva je vybavena celou řadou různých kamer a senzorů, které sbírají klíčová jízdní data, která zpracovává umělá inteligence. Experti pak celý provoz vyhodnocují a kontrolují, zda systém vyhodnocuje situaci před vlakem správně a zda správným způsobem reaguje na dění na trati.

Umělá inteligence

Umělá inteligence může být časem bezpečnější a spolehlivější než lidská posádka. Umělá inteligence totiž dokáže reagovat velice rychle a vyhodnotit hrozící nebezpečí ještě před tím, než by dokázal člověk. Dále čtěte: (Americký inženýr vyvinul unikátní pohon pro vesmírné mise. Dobývání vesmíru vstupuje do nové éry).

Zdroj: Český rozhlas, AŽD.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu