České koleje brázdí autonomní vlak. Experti odhalují chyby v autonomním systému

Auto 20. prosince 2021 | 16:16 — Lukáš Bauer
Na takzvané švestkové dráze, která se nachází v Ústeckém kraji, je v současné době testována plně autonomní vlaková souprava společnosti AŽD, která se vývojem autonomního vlaku dlouhodobě zabývá. Soupravu nyní testují experti, kteří upozorňují na případné chyby v systému.
Další 1 fotografie v galerii
Autonomní vlak společnosti AŽD je v současné době testován v provozu / Český rozhlas / Ondřej Vaňura

Experti ze společnosti AŽD testují na českých kolejích unikátní vlakovou soupravu, která je vybavena autonomním systémem řízení. Společnost se dlouhodobě zabývá vývojem autonomních vlaků a nyní zahájila první zkoušky soupravy s lidskou přítomností.

Experti sledují, jestli systém správně reaguje na vzniklé situace, a navrhují případné úpravy technologie. Vlaková souprava však již dnes dokáže jezdit zcela autonomně, bez přítomnosti lidí.

Důležitý milník ve vlakové dopravě

První souprava jezdila již před časem mezi stanicemi Libčeves a Židovice. Vlak je testován zatím bez přítomnosti cestujících, ale společnost předpokládá, že do tří let by mohl vlak jezdit na pravidelné trase. Jedná se tak o průlomový vývoj na českých kolejích, kdy začíná éra autonomní vlakové dopravy.

Lokomotiva je vybavena celou řadou různých kamer a senzorů, které sbírají klíčová jízdní data, která zpracovává umělá inteligence. Experti pak celý provoz vyhodnocují a kontrolují, zda systém vyhodnocuje situaci před vlakem správně a zda správným způsobem reaguje na dění na trati.

Umělá inteligence

Umělá inteligence může být časem bezpečnější a spolehlivější než lidská posádka. Umělá inteligence totiž dokáže reagovat velice rychle a vyhodnotit hrozící nebezpečí ještě před tím, než by dokázal člověk. Dále čtěte: (Americký inženýr vyvinul unikátní pohon pro vesmírné mise. Dobývání vesmíru vstupuje do nové éry).

Zdroj: Český rozhlas, AŽD.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Akcie, nemovitosti a další možnosti, které je dobré zvážit, pokud chcete do deseti let zbohatnout

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu