Smutný osud černých velryb. Jsou na pokraji vyhynutí a jejich smrt je často trýznivá

Věda a technika 01. května 2021 | 07:41 — Lukáš Bauer
V oceánu už zbývá jen několik posledních stovek kriticky ohrožených velryb černých. Na devastaci jejich populace se dlouhá léta podílí hned několik faktorů, z nichž nejzávažnější je rybolov a vlečná lana rybářských sítí, která tento druh velryb zabíjí trýznivou smrtí.
Další 3 fotografie v galerii
Velryby černé jsou na pokraji vyhynutí kvůli rybolovu / Depositphotos

Podle nejnovější vědecké studie je osud velryb černých prakticky zpečetěn, protože na celé planetě už zbývá asi jen posledních 370 kusů těchto kytovců. Jejich reprodukční schopnost je při takovém počtu natolik nízká, že se vědci domnívají, že druh je v podstatě na samé hraně vyhynutí.

Tito obrovští mořští savci byli dříve loveni zejména kvůli kvalitnímu tuku, který se používal v průmyslu. Populace velryb černých se však stále z těchto dob vzpamatovává a jejich populace se bohužel neustále snižuje. Na vině jsou zejména rybářské sítě a vlečná lana, do kterých se kytovci zamotávají a umírají často bolestivou a trýznivou smrtí.

Kritické ohrožení

V důsledku jejich kritického stavu vědci nyní spolu s rybáři zahájili testování nových šetrnějších lan, která by měla zamezit umírání velryb. Největším problémem totiž je, že se dlouhá lana velrybám omotávají kolem tlamy nebo ploutví a způsobují jim vážná zranění, především ale oslabují jejich schopnost pohybu a znemožňují jim hledat potravu. Takto paralyzovaná velryba často umírá velice pomalu na vyhladovění nebo udušení.

Skupiny vědců i dobrovolníků se často vydávají na moře a snaží se poraněné nebo paralyzované velryby osvobodit. Tyto akce s pomocí malých nafukovacích člunů jsou však velice časově i fyzicky náročné, protože uvolnit silná lana z obrovského zvířete není jednoduché. Největším problémem jsou přitom provazy používané pro lov humrů a krabů. Jedná se o obrovské množství napnutých lan na mořském dně, kterými velryby musejí proplouvat a představují tak pro ně velké nebezpečí.

Udržitelné technologie

Nové technologie pro rybolov by měly riziko pro velryby výrazně omezit. Nově testovaná lana totiž nejsou napnuta napříč oceánem, ale smotána vedle krabích a humřích klecí. Díky tomu velrybám při jejich migraci nekladou nebezpečné překážky. Díky dálkově ovládané jednotce je pak možné bóji s lanem uvolnit, a ta vypluje na hladinu, kde může být spolu s připevněnou pastí odebrána. Další částí boje proti vyhubení velryb černých je kompletní uzavření některých oblastí, kterými velryby proplouvají, pro rybolov. Tyto nové technologie spolu s regulačním dohledem by podle jejich zastánců mohly přinést více udržitelnosti do rybářského průmyslu po celém světě. Dále čtěte: Island oznámil, že bude zabíjet velryby. Rybáři jich v následujících letech uloví až dva tisíce.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu