Takzvané zombie požáry opět zasáhly Sibiř. Pod ledem třímaly celou zimu a nyní se probouzejí

Věda a technika 22. května 2021 | 12:27 — Lukáš Bauer
V sibiřské oblasti a na západě Ruska nastaly poněkud předčasně letní teploty, které místy dosahovaly až třiceti stupňů Celsia. Díky tomu se probouzejí k životu takzvané zombie požáry. Jedná se o ložiska požárů, která si pod ledem dokázala celou zimu udržet teplotu a nyní se opět rozhořívají.
Další 3 fotografie v galerii
Takzvané zombie požáry jsou ukryté pod sněhem / Depositphotos

V sibiřských oblastech stejně jako na západě Ruska aktuálně panují letní vedra a teploty zde dosahují až dvaatřiceti stupňů Celsia. Díky tomu se probouzejí ložiska lesních požárů, která přezimovala pod sněhem. Jde o takzvané zombie požáry.

„Pokud se oheň začne šířit v korunách stromů, bude velmi těžké ho zastavit. Postihne rozsáhlou plochu poblíž zabydlených oblastí,“ varoval Dmitrij Agejev z ministerstva pro mimořádné události.

V posledních letech požárů přibývá

Sibiřské oblasti díky rozsáhlým požárům v posledních letech přicházejí o značné množství lesního porostu. Letos díky příchodu předčasného léta do těchto oblastí začaly první požáry vznikat poměrně brzy. Velké nebezpečí představují právě zmíněné zombie požáry, které vydrží pod nánosem sněhu doutnat několik měsíců a na jaře, když sníh roztaje, tato ložiska mohou opět rozhořet požár.

V sibiřských oblastech v posledních letech výrazně přibývá lesních požárů, které ročně decimují stovky hektarů lesa. Nová studie v odborném časopise Nature, která vyšla tento týden, varuje, že s klimatickými změnami budou tyto typy požárů stále častější. Jsou to totiž právě rostoucí teploty, které dostatečně prohřívají půdu a umožňují požárům se znovu rozhořet.

Pohroma je silný vítr

Zatím jsou požáry pod kontrolou. Na Sibiři hoří každý rok, požáry samy o sobě nejsou nic překvapivého. Jejich loňský rozsah byl ale rekordní. Způsobit je může bouřka v kombinaci se suchem a silnými větry, které plameny rozšíří do okolí. Část z nich ale zažehnou také místní lidé. Dále čtěte: (Na Sibiři se objevují obří hluboké krátery. Jejich vznik nelze předvídat a mohou představovat vážné nebezpečí).

Témata: Sibiř, požár, zombie, půda
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu