V izraelské cementárně byl objeven dosud neznámý druh člověka. Nález může přepsat dosavadní teorie o lidské evoluci

Věda a technika 26. června 2021 | 10:53 — Lukáš Bauer
V areálu izraelské cementárny byly objeveny kosterní pozůstatky dosud neznámého druhu člověka. Archeologové k tomuto závěru dospěli poté, co více než 130 tisíc let staré pozůstatky v podobě části lebky a několika zubů pečlivě prozkoumali. V poznání vývoje člověka se jedná o výjimečný objev.
Další 2 fotografie v galerii
Neandrtálský typ člověka měl lebku značně odlišnou od dnešního typu / AFP/Mandel Ngan

V Izraeli archeologové v areálu jedné z místních cementáren objevili více než 130 tisíc let staré pozůstatky člověka. Díky výzkumu části lebky a zubů nyní zjistitli, že se jedná s největší pravděpodobností o dosud neznámý druh člověka, jenž dostal jméno Homo Nešer Ramla. Novou vědeckou studii zveřejnil odborný časopis Science.

Objevené části lebky podle zjištění patřily druhu člověka, který byl v evolučním vývoji přímým předkem člověka neandrtálského typu. Archeologové uvedli, že objev tohoto typu člověka má nebývalý význam v poznání vývoje a evoluce lidského druhu na Zemi. Nově identifikovaný druh dostal jméno Homo Nešer Ramla podle oblasti, ve které byl nalezen.

Lebka a kamenné nástroje

Kosterní pozůstatky Homo Nešer Ramla objevil Yosi Zaidner z Hebrejské univerzity, když zkoumal těžební místo v cementárně v Nešeru u Ramly. Kosterní pozůstatky objevil v hloubce okolo osmi metrů pod úrovní terénu. Mimo nálezu části lidské lebky objevil také zbytky kamenných nástrojů a kosti zvířat

Vědci se domnívají, že tento druh člověka mohl existovat přibližně 100 tisíc let, přičemž žil paralelně s Homo sapiens, který existuje dodnes. Vědci se domnívají, že oba druhy mohly žít i společně, tedy že se protínala jejich území. Prvotní rysy tohoto člověka napovídají, že se nápadně podobal člověku neandrtálskému, který žil v Evropě.

Může ohrozit teorii o původu

Díky tomuto objevu se nyní začínají objevovat spekulace o tom, že člověk neandrtálský ve skutečnosti nemusel pocházet z Evropy. Člověk z oblasti Ramla byl totiž velice raným druhem člověka, a proto se podle vědců lze domnívat, že mohl být i předkem neandrtálců. Experti také nebyli dosud schopni definitivně vysvětlit přítomnost genů Homo sapiens v populaci neandrtálců v Evropě. Vysvětlením této desítky let staré záhady by mohl podle odoborníků být právě nález Homo Nešer Ramla. Dále čtěte: Hrozivá věž lebek Aztéků ukrývala mnoho obětí rituálů. Vědci jich objevili stovky.

Zdroj: Česká Televize, Origo.hu

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu