Vědci naměřili hluboko v Antarktidě neuveřitelnou teplotu. Zaznamenali nový teplotní rekord

Věda a technika 04. července 2021 | 11:09 — Lukáš Bauer
V Antarktidě vědci naměřili teplotu 18 stupňů Celsia, což je nejnovější teplotní rekord na tomto ledovém kontinentu. Dosud nejvyšší naměřená teplota v Antarktidě dosahovala 17,5 stupně Celsia. Tuto teplotu vědci naměřili před třemi lety během velice teplého léta. Nový rekord naměřila vědecká stanice Esperanza.
Další 2 fotografie v galerii
Antarktida zaznamenala nový teplotní rekord / Depositphotos

Světová meterologická organizae (WMO) potvrdila naměření rekordně vysoké teploty v Antarktidě a překonání dosavadního rekordu 17,5 stupně Celsia. Na jedné z antarktických stanic Esperanza, která leží na odlehlé pevninské Anatrktidě, byla totiž naměřena teplota celých 18 stupňů Celsia, která vytvořila nový teplotní rekord zmrzlého kontinentu.

Vědecká stanice Esperanza leží na poloostrově, který směřuje směrem k Jižní Americe. Jedná se o nejsevernější stanici na pevninské Antarktidě. Tato stanice byla založena 17. prosince 1952 a od té doby je neustále obývána a nikdy není opuštěná. Zařízení funguje hlavně jako laboratoř, meteorologická stanice a dále se zabývá biologií a seismografií.

Důležitá teplotní data

Meterologové pečlivě sledují naměřená teplotní data a u nebývale vysokých hodnot je následně vždy ověřují, aby dokázali vyloučit chybu. Ověřování těchto maximálních teplotních výkyvů je pro vědce velice důležité, protože poskytuje unikátní možnost sledovat počasí a klimatické podmínky na nejzazší pevnině naší planety. Antarktida je totiž v současné době kontinentem, který zažívá nejrychlejší nárůst globálních teplot.

„Tento nový rekord znovu ukazuje, že vzhledem ke globálnímu oteplování musíme jednat rychle. Je třeba pokračovat s posilováním měření, předpovědí a varovných systémů, abychom mohli reagovat na tyto extrémní jevy, které se kvůli globálnímu oteplování objevují stále častěji,“ uvedla zástupkyně šéfa WMO Celeste Saulová.

Rekordy z okolí

Další nejvyšší teploty v širších oblastech Antarktidy včetně ostrovů byly naměřeny na Seymourově ostrově, kde vědci zaznamenali teplotu 20,8 stupně Celsia. Tento teplotní rekord však expertní komise neověřila. Záznam změřila brazilská stanice, která je na ostrově umístěna. Nadále tak nejvyšší teplotou zůstává 19,8 stupně Celsia naměřených v lednu 1982 na ostrově Signy na Jižních Orknejích. Dále čtěte: (Antarktida se dostává na pokraj kolapsu. Za čtyřicet let dojde do bodu, odkud už není návratu).

Zdroj: Světová meterologická organizae (WMO).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu