Milník v oblasti kosmických letů. Obří raketoplán doletěl s turisty na samou hranici vesmíru

Věda a technika 12. července 2021 | 17:52 — Lukáš Bauer
Nový vesmírný raketoplán společnosti Virgin Galactic doletěl během zkušebního letu s posádkou na samou hranici atmosféry a úspěšně přistál zpět na Zemi. Posádku stroje s názvem VSS Unity tvořila dvojice pilotů a čtyři cestující, mezi nimiž byl i majitel společnosti Richard Branson. Společnost tak udělala důležitý krok k turistickým letům do vesmíru.
Další 2 fotografie v galerii
Raketoplán s lidskou posádkou doletěl na hranici atmosféry a zpět na povrch / Virgin Galactic

Společnost Virgin Galactic úspěšně dokončila zkušební let nového raketoplánu VSS Unity, který by měl v budoucnu být pilířem komerčních a turistických letů do vesmíru. Během testovacího letu doletěla vesmírná loď na samou hranici vesmíru a poté přistála zpět na Zemi. Posádku tvořila dvojice pilotů a čtyři pasažéři včetně majitele a miliardáře Richarda Bransona.

Vesmírná loď VSS Unity odstartovala na svůj let z kosmodromu Spaceport America u města Truth or Consequences v Novém Mexiku a na stejném místě i přistála. Společnost chtěla tímto letem především ověřit, jak je raketoplán a cestovní prostředí připraveno pro běžné zákazníky.

Startuje ze stratosféry

Raketoplán byl vynesen obřím speciálním letounem do výšky 15 kilometrů, kde se USS Unity odpoutal a pokračoval na své cestě, během které vystoupal až do výšky 90 kilometrů. Po dosažení nejvyššího plánovaného bodu zkušebního letu začal klesat zpět k zemskému povrchu, kde následně úspěšně přistál.

Start již dvacátého letového testu byl původně naplánován na 15.00 našeho času. Kvůli špatnému počasí se ale zpozdily přípravy, a tak se začátek letu posunul na 16.30. Přestože se jedná už o druhou desítku testů, teprve poslední tři se uskutečnily s lidskou posádkou, předchozí mise byly bezpilotní.

Souboj miliardářů

Přestože podle expertů Branson se svým raketoplánem oficiálně nedosáhl vesmíru jehož hranice začíná ve 100 kilometrech, je tento let považován za milník na poli turistických letů do vesmíru. Stejně jako Virgin Galactic se chystá na komerční vesmírné lety také společnost Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose, a to s raketoplánem New Shepard. Dále čtěte: (Ke Slunci se přibližuje obří těleso. Jedná se o největší kometu všech dob).

Zdroj info: Space.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu