Vědci vynalezli revoluční technologii, kterou lze měnit různé druhy odpadu na velice odolný grafen

Věda a technika 18. července 2021 | 15:55 — Lukáš Bauer
Vědcům se podařilo vyvinout unikátní metodu, která umožňuje přeměnit téměř libovolný odpad s obsahem uhlíku na velice odolný materiál, takzvaný grafen. Díky této nové technologii zvané flash graphene by tak bylo možné likvidovat odpad a používat ho pro výrobu grafenu, což by mohlo mít velice pozitivní vliv na životní prostředí.
Další 2 fotografie v galerii
Grafen dokáží vědci vyrobit téměř z jakéhokoliv odpadu / Depositphotos

Skupina vědců vyvinula postup, kterým dokáží z téměř libovolného odpadu s obsahem uhlíku vytvořit velice odolnou grafenovou strukturu. Touto technologií tak dokáží přeměnit v grafen odpad od banánových slupek až po pneumatiky. Grafen je v současné době materiál, který skýtá velice široké možnosti využití v nejrůznějších oblastech.

Novou technologii vědci nazvali flash graphene, protože je rychlá a levná. Celý proces je založen na zahřívání odpadu na vysokou teplotu okolo 2727 stupňů Celsia. Během této tepelné úpravy dojde k přerušení uhlíkových vazeb uvnitř materiálu, které jsou poté dalšími procesy rekonstruovány na grafenovou strukturu. 

Nebývale rychlý proces

Celý proces je také extrémně rychlý, protože probíhá v řádu několika milisekund. Díky této technologii tak vědci dokáží zpracovat materiály, které jsou jinak pro recyklaci nepoužitelné, což je velký krok k ekologickému zpracování odpadu.

Nejenže to nabízí způsob, jak využít odpadky, které by se jinak zlikvidovaly, ale je to účinný a levný způsob výroby grafenu, který lze poté využít různými způsoby šetrnými k životnímu prostředí.

„Už jsme dokázali, že jakákoliv pevná látka na bázi uhlíku včetně směsných a plastových odpadů či gumových pneumatik může být přeměněna na grafen,“ uvedl pro Forbes.com chemik James Tour z Rice University.

Neefektivní výroba

Dosavadní procesy na výrobu grafenu z odpadu nebyly příliš efektivní, nebo s nimi bylo možné vyrobit jen velice malé množství tohoto odolného materiálu. Základem nové metody je takzvané Jouleovo teplo, které vzniká ve vodiči průchodem elektrického proudu. Díky rychlému teplu se uhík přeměňuje na grafen, který se již osvědčil jako velice pevný materiál nebo příměs dalších materiálů. Dále čtěte: (Japonsko vyvinulo novou technologii pro tranzit dat. Rychlost přenosu je neuvěřitelná).

Zdroj: Forbes.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu