Hubbleův teleskop byl opraven. Legenda tak může pokračovat v průzkumu vesmíru

Věda a technika 21. července 2021 | 09:11 — Lukáš Bauer
V pátek inženýři NASA opravili Hubbleův teleskop, který byl dočasně vyřazen z provozu kvůli závadě na starém počítačovém modulu. Hubbleův teleskop byl v nouzovém režimu, do kterého ho přepnul ochranný protokol s cílem zabránit poškození dalších vědeckých přístrojů.
Další 2 fotografie v galerii
Vesmírný teleskop je opět připraven pozorovat vesmír / NASA

Po několikatýdenní odstávce je legendární Hubbleův teleskop opět v provozu. Vesmírný delekohled byl po zjištěné závadě na jednom z počítačových modulů přepnut do nouzového režimu. Po nutné opravě a přepnutí na záložní modul je nyní stárnoucí Hubbleův teleskop provozuschopný a může pokračovat v pozorování vesmíru.

Dalekohled se sám uložil do nouzového režimu 13. června, když selhal jeden z jeho počítačů, který řídí vědecké přístroje. Nejprve se inženýři domnívali, že problém je na paměťovém modulu, později však zjistili, že závada byla nakonec v jednotkách, které formátovaly data a napájely některé systémy.

Poslední šance

Inženýři Hubbleův teleskop dne 16. července úspěšně přepnuli na záložní jednotky a také záložní počítač. Hubble má většinu důležitých systémů zálohovaných právě pro podobné případy. Pokud by se nyní použité záložní jednotky v budoucnosti pokazily, jejich funkci už nebude čím nahradit.

Americký národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) přesto předpokládá, že Hubble bude fungovat ještě několik let. Jeho mise by se tak mohla protnout s misí jeho nástupce, teleskopem Jamese Webba, který NASA plánuje vypustit do vesmíru ještě v tomto roce. Tento nový teleskop má podle NASA vidět tam, kam nedohlédl ještě žádný vesmírný teleskop.

Desítky let ve vesmíru

Hubble je ve vesmíru už dlouhých 31 let a přispěl k mnoha skvělým objevům včetně poznání o rozpínání vesmíru, evoluci galaxií a prozkoumal také atmosféry vzdálených planet mimo naší soustavu. Dále čtěte: (Čína vypracovala plán na odvrácení zásahu Země asteroidem. Problém by vyřešilo dvacet kosmických raket).

Zdroj: Space.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu