Vědci jsou na stopě příčiny záhadného umírání korálů v Karibiku. Důvod je poměrně prostý

Věda a technika 25. července 2021 | 13:39 — Lukáš Bauer
Mořští biologové si už delší dobu lámou hlavu s masovým vymíráním korálů v karibské oblasti, které trvá už několik let. Korály trpí záhadnou nemocí, která je po tisících hubí a vědci se rozhodli, že nebudou jen bezmocně přihlížet. Zahájili proto rozsáhlé rozbory vzorků a jejich výzkum naznačuje, že na vině může být překvapivě lodní doprava.
Další 2 fotografie v galerii
Korály v Karibiku hromadně vymírají / Depositphotos

Vědci již delší dobu řeší příčinu záhadné nemoci, která po tisících zabíjí korály v Karibském moři a po letech konečně přicházejí s horkou stopou. Podle množství rozborů, které vědci na vzorcích odebraných z Karibiku provedli, je totiž nejpravděpodobnější příčinou odpadní voda z velkých dopravních plavidel.

S tímto závěrem přišla skupina mořských biologů, která se dlouhodobě výzkumem nemocných korálů v Karibiku zabývala. Své závěry opírají odborníci zejména o to, že mnohem větší koncentrace uhynulých nebo nemocných korálů byla pozorována právě v blízkosti velkých přístavů, kde dochází k vypouštění odpadních vod do moře.

Vědci hledají příčiny

Záhadná nemoc korálů znepokojuje mořské biology už několik let a po dobu evidence jejích výskytu už byla zjištěna v mnoha karibských státech. Odborně se nemoc korálů nazývá SCTLD (stony coral tissue loss disease) a zatím stále s jistotou nevědí, co ji způsobuje.

V současné době experti pracují s několika hypotézami, mezi které patří například bakteriální nebo virový původ a poškození chemickými látkami. Právě druhá varianta se zatím jeví jako pravděpodobnější a vše nyní ukazuje na možný původ právě ve zmíněných přístavech, kde často dochází k úniku chemických látek do moře.

Voda z obřích lodí

Stejně tak může být původ v odpadní vodě, kterou využívají obrovská plavidla ke své stabilizaci. Ta totiž může obsahovat chemické sloučeniny, které u korálů mohou nemoc vyvolat. Největší koncentraci uhynulých korálů vědci objevili na útesu dlouhém 75 kilometrů, který se nachází u jižního pobřeží Bahamských ostrovů. Dále čtěte: (Amazonie se mění k nepoznání. Přestává zastávat životně důležitou funkci pro naši planetu).

Zdroj info: The Guardian

Témata: korál, Karibik, lodě, moře, nemoc
Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu