Poslední naděje Afghánistánu je nedobytná přírodní pevnost Pandžšír. Jednotky dobyly tři okresy na severu země

Vojenství 23. srpna 2021 | 12:19 — Lukáš Bauer
Poslední naděje Talibanem dobytého Afghánistánu se nachází v provincii Pandžšír, kde se nachází stejnojmenné údolí. Tato oblast je v podstatě přírodní pevností, kterou se pokoušeli neúspěšně dobýt jak Sověti, tak později Taliban. Pevnost je pevně spojená se jménem legendárního afghánského velitele Ahmada Šáh Masúda, který využíval geniální taktiky k odražení nepřátelských armád.
Další 2 fotografie v galerii
Poté, co Američané odešli z Afghánistánu, moc převzal Taliban / Depositphotos

Rychlost, s jakou hnutí Taliban obsadilo prakticky celý Afghánistán, překvapila celý svět. Jednotky afghánské armády se po příchodu krvežíznivých Talibanců rozprchly a příznivci hnutí tak v podstatě bez odporu převzali všechny důležité oblasti včetně metropole Kábul. Posledním místem odporu tak zůstává nedobytná přírodní pevnost Pandžšír, na které si v osmdestátých letech vylámali zuby Sověti a po roce 2000 také Taliban.

Tehdy ve stejnojmenném údolí operoval legendární afghánský velitel Ahmad Šáh Masúd, přezdívaný také jako Lev z Pandžšíru. Tento muž byl proslulý svými geniálními vojenskými a strategickými schopnostmi, díky kterým dokázal oblast vždy ubránit před nepřátelskými jednotkami, které se marně snažily do údolí proniknout. Později byl zavražděn členy Al-Káidy, dodnes je však uznávaným národním hrdinou.

Nedostupné údolí s jedinou silnicí

Tato oblast je velice těžko přístupná, protože je v podstatě celá obklopena vysokými horami a přímo do údolí vede jen jediná cesta, která byla vždy velice dobře bráněna. Stějně jako tehdy i nyní se v oblasti formují poslední milice, které se hodlají postavit hnutí Taliban. V oblasti velí dvaatřicetiletý Šáh Masúdův syn Ahmad. Podle dostupných informací se v oblasti nachází nejméně šest tisíc dobře vyzbrojených a odhodlaných mužů a velké množství zásob munice a potravin. Do oblasti dorazil také afghánský viceprezident Amrulláh Sálih, jenž se už prohlásil za výkonného prezidenta země. 

Nejdříve nebylo jasné, zda se bude Pandžšír snažit prosadit autonomii, nebo zda se zde jednotky formují s cílem aktivně bránit nástup Talibanu. Podle nejnovějších zpráv to však vypadá spíše na druhou možnost. Podle příspěvku afghánského ministra obrany Besmilláha Chán Muhammadího již tamní jednotky dobyly tři okresy na severu Afghánistánu. Podle afghánských médií si boje na severu země vyžádaly množství obětí.

Pár vrtulníků a sovětská vozidla

Lidé blízcí Masúdovi uvedli, že se v Pandžšíru shromáždily tisíce bojovníků, kteří mají k dispozici několik vrtulníků a armádních vozidel. Opravili si také některá obrněná vozidla, která po sobě v 80. letech zanechaly sovětské jednotky. Radikálové se zatím nepokusili do Pandžšíru vstoupit. Západní diplomati i někteří odborníci jsou však skeptičtí ohledně toho, nakolik budou skupiny shromážděné v údolí schopny bez vnější pomoci projevit účinný odpor. Dále čtěte: (Tohle na světě nemá obdoby. Obří letoun vzlétl z Kábulu s více než osmi sty lidmi na palubě).

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu