Tohle na světe nemá obdoby. Obří letoun vzlétl z Kábulu s více než osmi sty lidmi na palubě

Věda a technika 19. srpna 2021 | 11:35 — Lukáš Bauer
Americký obří letoun, který je navržen pro 134 vojáků, transportoval z afghánského hlavního města více než osm stovek lidí. K masové evakuaci osob z Afghánistánu dochází poté, co v zemi převzal kontrolu Taliban a v zemi panují obavy z násilných činů. Transport tolika lidí v jednom jediném letadle nemá ve světě obdoby.
Další 2 fotografie v galerii
Obrovský letoun americké armády transportoval z Kábulu osm set lidí / U.S. Air Force

Akce amerického letectva v Talibanem obléhaném Kábulu, kdy obří armádní letoun evakuoval více než 800 lidí naráz, se zapíše do dějin letectví. Jedná se o obří stroj US Air Force typu C-17A Globemaster III, který je navržen pro převoz 134 vojáků včetně jejich výzbroje. Tento letoun s obrovskými motory a výkonem však dokázal z kábulského letiště vzlétnout s více než 800 lidmi na palubě.

Obrovské letadlo s označením McDonnell Douglas / Boeing C-17A Globemaster III má papírově maximální nosnost kolem 77 tun nákladu. Toto maximální zatížení letounu je však určeno pro speciální letové palety, na kterých je připevněn náklad. Samotný transport lidí je omezen na 134 vojáků. Podle výpočtů tak letoun sice vezl o více než 670 lidí více, než je povoleno, ale nepřekročil svou maximální vzletovou hmotnost.

Husarský kousek

Přestože se nejedná o rekordní počet lidí na palubě jednoho letounu, tento doslova husarský kousek posádky letounu se zapíše navždy do dějin letectví. Letoun sice vezl o 670 lidí více, než se udává v dokumentaci, podle propočtů však nepřekročil svou vzletovou povolenou hmotnost. Dispečer letového provozu na kábulském letišti však po obdržení informace o počtu osob na palubě věc komentoval slovy: „Dobře, kolik lidí je ve vašem letadle? Máte tam osm set lidí? No to mě podrž… Dobrá práce, že jste se odlepili od země.“

V zápětí se objevily informace o tom, že letoun pravděpodobně startoval bez doplnění paliva. Jednou z možností je, že si palivo doplnil ve vzduchu díky přítomnosti vzdušného tankeru Boeing KC-135R Stratotanker, který nad afghánským vzdušným prostorem operoval. Pravděpodobnější však je, že letoun přistál na základně v blízkém Kataru, kde palivo doplnil, a část lidí se přemístila do jiných strojů.

Světový rekord z roku 1991

Podobná transportní akce není ve světě zcela ojedinělá. Například v roce 2013 během řádění hurikánu Hayian bylo transportováno stejným letounem 670 lidí, kteří se ocitli v bezprostředním ohrožení. Světový rekord, kdy bylo přepraveno nejvíce osob na palubě jednoho letounu, však pochází z roku 1991. Tehdy během operace Šalamoun Boeing 747 letecké společnosti El Al přepravil 1122 cestujících do Izraele. Dále čtěte: (Studená válka přinesla velké množství vojenských technologií. Sověti chtěli detekovat ponorky velmi neobvyklou metodou).

Zdoj: USA Today.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu