Čínská družice v březnu záhadně zmizela ve vesmíru. Nyní vše naznačuje, že se srazila s troskami ruské rakety

Věda a technika 25. srpna 2021 | 10:42 — Lukáš Bauer
V březnu obletěla svět zpráva o záhadné havárii čínského satelitu, který se doslova rozpadl na tisíc kousků. Astronom z Harvardu nyní objasnil, co se tehdy s čínským satelitem stalo. Podle jeho zjištění se totiž družice pravděpodobně roztříštila při srážce s troskami ruské rakety.
Další 2 fotografie v galerii
Trosky ruské rakety se srazily s čínským satelitem / Depositphotos

Podle nejnovějších zjištění se čínský satelit, který se na oběžné dráze v březnu záhadně rozpadl na kusy, možná srazil se zbytky ruské rakety. Záhadu možná objasnil harvardský astronom Jonathan McDowell, který si všiml pravděpodobné havárie v datovém protokolu amerických vesmírných sil.

Data z protokolu totiž naznačují, že senzory Space Force detekovaly množství úlomků, jejichž zdrojem mohl být rozpad čínské družice Yunhai 1-02 v polovině března. Čínská strana nikdy neinformovala o tom, co mohlo být příčinou rozpadu satelitu, který byl na oběžnou dráhu umístěn teprve před třemi lety. Pokud je McDowellovo tvrzení správné, jedná se o největší vesmírnou havárii za posledních deset let.

Nepodstatná poznámka

Během minulého týdne se objevila nová aktualizace seznamu vesmírného odpadu na oběžné dráze, který spravuje US Air Force. V tomto seznamu bylo uvedeno, že u objektu 48078, pod kterým je veden zbytek ruské rakety Zenit-2 z roku 1996, se nachází poznámka o srážce se satelitem.

Právě tohoto záznamu si všiml McDowell a začal pátrat v datech o poloze satelitu Yunhai a ruské rakety. V zápětí díky výpočtům přišel na to, že v den, kdy se čínská družice rozpadla, se k sobě zbytky ruské rakety a satelit přiblížily na vzdálenost pouhého jednoho kilometru, což může znamenat velkou pravděpodobnost srážky. Podle McDowella srážka vytvořila 37 nově evidovaných úlomků, ačkoli dodal, že pravděpodobně existuje více úlomků, které evidovány nejsou.

Množství odpadu na oběžné dráze je značným problémem, který vesmírné agentury se znepokojením monitorují. Každá srážka vesmírného odpadu totiž vytvoří další menší úlomky, které se pak závratnou rychlostí řítí vesmírem a ohrožují provoz satelitů, ale také vesmírných misí.

Srážka velkých objektů

Naposledy do sebe dva velké objekty obíhající kolem Země narazily v roce 2009, kdy vyřazený ruský vojenský satelit narazil do aktivního komunikačního satelitu Iridium nad Sibiří. Tato kolize spolu s předchozí v roce 2007 zvýšila množství velkých úlomků na oběžné dráze Země přibližně o 70 procent. Dále čtěte: (Část kosmické lodi Apollo 11 možná nehavarovala na měsíčním povrchu, jak se NASA domnívala. Vědec přináší po letech nové důkazy).

Zdroj: Sciencealert.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu