Část kosmické lodi Apollo 11 možná nehavarovala na měsíčním povrchu, jak se NASA domnívala. Vědec přináší po letech nové důkazy

Věda a technika 06. srpna 2021 | 05:01 — Lukáš Bauer
Nový výzkum vědce Jamese Meadora naznačuje, že Lunar Module Eagle ze slavné mise Apollo 11 možná stále obíhá po orbitě Měsíce. V tomto přistávacím modulu poprvé v historii vstoupili američtí astronauté na Měsíc. Podle nových výpočtů se tak modul nikdy nedostal na měsíční povrch, jak se dlouhá léta NASA domnívala.
Další 2 fotografie v galerii
Měsíční přistávací modul mise Apollo 11 / Wikimedia Commons / Neil Armstrong - NASA Apollo Archive

Výpočty nezávislého výzkumníka Jamese Meadora z Kalifornského technologického institutu přináší nová zajímavá zjištění ohledně dávné legendární mise Apollo 11. Vědec totiž díky novým přepočtům, některých dat dospěl k názoru, že vesmírný modul Eagle nikdy nedopadl na měsíční povrch, jak NASA předpokládala. Jeho data naznačují, že modul buď explodoval, anebo se dodnes nachází na oběžné dráze kolem Měsíce.

Svoje výpočty Meador postavil na nových gravitačních datech nasbíraných z Měsíce. Díky nim byl Meador schopen sledovat, kde došlo k dopadu výstupního modulu poté, co se v roce 1969 astronauté Neil Armstrong a Buzz Aldrin vrátili do velitelského modulu.

NASA se možná mýlila

Když Meador prováděl své výpočty na základě poslední známé polohy kosmické lodi, přibližně 125 kilometrů nad povrchem Měsíce, začal si uvědomovat jednu zcela zásadní věc. Vesmírná loď totiž pravděpodobně nikdy na měsíční povrch nedopadla, jak předpokládala nejen NASA, ale i další odborníci na astronomii.

Meador se domnívá, že modul Eagle vesmírné mise Apollo 11 by mohl být dokonce viditelný pomocí radaru nebo dalekohledu. Pokud je Meadorova teorie pravdivá, znamená to, že se všichni mýlili a modul Eagle dosud obíhá již desítky let kolem Měsíce.

Data z několika družic

Pro svůj výzkum Meador použil data z mise Gravity Recovery and Interior Laboratory od NASA, která pomocí dvou kosmických lodí detekovala gravitační anomálie Měsíce. Když zadal tato čísla do simulátoru General Mission Analysis Tool, kalkulačky vesmírné navigace s otevřeným zdrojovým kódem, očekával, že najde místo, kde Eagle narazil na Měsíc. Místo toho trajektorie ukazovaly, že vozidlo je stále na oběžné dráze zhruba ve stejné vzdálenosti od povrchu, jako když bylo vypuštěno před padesáti lety. Dále čtěte: (Do sluneční soustavy přicestovala dvě velice zvláštní tělesa, která nepocházejí ze sluneční soustavy).

Zdroj: Smithsonianmag.org.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Polovina Čechů má zkušenost s investováním. Za nejbezpečnější investice považují nemovitosti

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zavřít reklamu