Mezi skutečně podivné zbraně patří tento jediný prototyp. Sovětský kulomet byl určen k boji pod hladinou

Věda a technika 04. září 2021 | 09:22 — Lukáš Bauer
Mezi opravdu pozoruhodné zbraně se řadí kromě sovětského kanónu pro vesmírné souboje také tento zvláštní kulomet. Jedná se o jediný prototyp kulometu AG-206 sovětské výroby, který byl navržen pro boj pod hladinou. Zbraň měla být výzbrojí potápěčů, kteří sloužili na palubě jaderných ponorek.
Další 1 fotografie v galerii
Tato zbraň byla vyrobena v jediném prototypu / Depositphotos

Za dobu existence novodobých válečných konfliktů bylo vyrobeno obrovské množství nejrůznějších zbraní. Jednou z nejpozoruhodnějších z nich dodnes zůstává sovětský prototyp podmořského kulometu. Tato unikátní podmořská zbraň s označením AG-026 vznikla na konci 70. let, stejně jako legendární útočná puška AK-47M.

Za návrhem této zbraně stojí podobně jak za vývojem kosmické pistole inženýři z kanceláře pro průmyslový design. Tento kulomet byl také navržen pro použití v sovětských miniponorkách třídy Triton pro přepravu potápěčů.

Speciální podvodní munice

Zbraň byla velice dobře zpracovaná a využívala speciální prodloužené náboje, které vykazovaly mnohem lepší stabilizaci pod vodou. Samotný kulomet je střelnou zbraní s pevným úderníkem a je vybaven dvojicí setrvačníků a ozubených kol, které pomáhají zajistit hladký chod zpětného rázu a znovunabíjení zbraně.

Zbraň byla navržena k ochraně sovětských plavidel před sabotéry. Kulomet měl hladce fungovat do maximální hloubky deseti metrů. Zbraň využívá speciální zúžené náboje ráže 5,66 x 39 mm, které s délkou hlavně 5 85 mm, dokáží pod vodní hladinou vystřelit rychlostí až 365 metrů za vteřinu. 

Výzbroj ponorek

Tato zbraň s dlouhou hlavní může spolehlivě zasáhnout podvodní cíle na vzdálenost několika desítek metrů. Původně měl kulomet služit potápěčům, kteří chránili zakotvené lodě před nepřítelem, který se je mohl snažit odpálit podmořskou minou. Později se však měla stát vybavením sovětských ponorek baltských a černomořských flotil sloužících poblíž hranic NATO v Evropě. Dále čtěte: (Obří tank byl vysoký jako činžovní dům. Poháněla ho dvojice motorů Maybach).

Zdroj: Firearmblog.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu