Hledač kovů objevil neuvěřitelný poklad. Nález z pátého století obsahoval skoro kilo zlata

Věda a technika 07. září 2021 | 15:40 — Lukáš Bauer
Hledač pokladů s detektorem kovu měl neuvěřitelné štěstí, když se mu v Dánsku podařilo najít skutečný unikát. Objevil totiž zlatý poklad, který byl tvořen celkem 22 zlatými předměty o celkové váze skoro jeden kilogram. Nález je navíc velice starý, a tak bude jeho historická hodnota astronomická.
Další 2 fotografie v galerii
Poklad obrovské hodnoty objevil muž díky detektoru kovů / Depositphotos

Dánský hledač kovů, který s detektorem prohledával oblast poblíž města Jelling, našel neuvěřitelný poklad. Ze země se mu podařilo vykopat celkem 22 zlatých předmětů, které dohromady vážily téměř jeden kilogram. Nález v podobě šperků a medailonků podle expertů pochází až z pátého století, tedy z doby ještě před vikingy.

Takový objev nemá v Dánsku v posledních letech obdoby a jeho historická hodnota je vskutku obrovská. O to více, že z období před vikingskou epochou jsou nálezy velice vzácné a mnoho z nalezených předmětů a symbolů na nich vyrytých doteď nikdo z archeologů neznal.

Z doby ještě před Vikingy

Místo, kde byl tento unikátní zlatý poklad nalezen, je přitom považováno za jedno z prvních vikingských sídel na území Belgie. V samotném městě Jelling dodnes stojí dva runové kameny spolu s pohřebními mohylami, které se řadí mezi nejznámější vikingské památky v Belgii.

Příběh tohoto pokladu je o to více zajímavý, že ho objevil v podstatě amatér, který si jen několik dní předtím koupil detektor kovů. Zlatý poklad muž objevil v prosinci, až do dnešních dnů byl však nález držen v tajnosti kvůli tomu, že na místě objevení probíhaly archeologické záchranné práce. Podobný postup je v případě takto cenných nálezů běžný, aby se zabránilo případným krádežím.

Divoká doba

Některé předměty mají na sobě vyryté různé obrazce a také runové motivy včetně nápisů. Nápisy a obrazce se mohou úzce vztahovat k dávným vládcům a také pravděpodobně poukazují na dávnou severskou mytologii. Na jedné z nalezených mincí je dokonce vyobrazen římský císař Konstantin. Vědci se domnívají, že poklad mohl do země uložit někdo z bohatých obyvatel ve velmi neklidné době, kdy se prudce změnilo klima kvůli výbuchu jedné z islandských sopek. Dále čtěte: (Poškození způsobené záplavami odhalilo nacistické artefakty ve zdech jednoho z domů v Německu).

Zdroj: Muzum ve Vejle.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu