V lese na Valašsku se ukrýval cenný poklad ze 14. století. Nenašel ho člověk, ale pes

Věda a technika 15. září 2021 | 15:26 — Lukáš Bauer
Při procházce se svým majitelem začala fena Máša v lese hrabat, po chvíli si muž všiml, že pár centimetrů pod zemí se nachází malá hliněná nádoba. Když šel objev jeho feny blíže prozkoumat, uvnitř nádoby našel množství stříbrných pražských grošů, které pocházejí ze 14. století.
Další 2 fotografie v galerii
Vzácný stříbrný poklad ze 14. století byl objeven na Vsetínsku / Depositphotos

Vzácný poklad ze 14. století se podařil najít muži, který šel se svou fenou Mášou na každodenní procházku. Fena v lese začala hrabat a po chvíli bylo vidět, že narazila na keramický hrneček. Když pak muž ze země hrnek, který ležel jen několik centimetrů pod zemí, vyzvedl, zjistiil, že je plný stříbrných pražských grošů.

Majitel zvířete tento hodnotný archeologický nález odevzdal a nyní ho blíže zkoumají odborníci Muzea regionu Valašsko. Pracovníci muzea se rovněž vydali na místo nálezu, které pečlivě prohledali. Po dokončení archeologického výzkumu si mince budou moci prohlédnout návštěvníci muzea.

Nečekaný nález

„Vlastně pokladd vyhrabala při procházce naše fenka Máša, byl jen pár centimetrů pod zemí. Šlo o malou hliněnou nádobku, ze které vyčuhovaly mince. Hned bylo jasné, že půjde o nějaký starý poklad. Vytáhli jsme ho ven a vše nahlásili,“ řekl muzejníkům jeden z nálezců. Svou totožnost si podle zástupců muzea nepřeje zveřejnit.

Po bližším prozkoumání mincí experti došli k závěru, že se jedná o pražské stříbrné groše, které pocházejí ze 14. století. Samotnému vyjmutí mincí z hrnečku však předcházelo pečlivé zkoumání celého nálezu CT skenem, aby nebyl případně poškozen obsah, který se nacházel na jeho dně. Až ze snímků totiž vyplynulo, že hrnek je plný peněz.

Stovky stříbrných mincí

V nádobě se ukrývalo celkem 374 mincí a několik z nich bylo slepeno k sobě. Všechny nalezené mince byly pražské groše různé ražby. Část těchto grošů byla dokonce ukryta ve zbytcích plátěného měšce. Nyní budou mince podrobeny dalším pečlivějším průzkumům, které by například mohly objasnit, ve kterém roce byly raženy a další okolnosti jejich historie. Proč někdo v lese groše ukryl a jaký mohl být osud jejich majitele, však zatím stále zůstává záhadou. Dále čtěte: (Hledač kovů objevil neuvěřitelný poklad. Nález z pátého století obsahoval skoro kilo zlata).

Zdroj: Česká Televize.

Témata: poklad, groš, stříbro, les
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu