V útrobách ruské části ISS něco hořelo a spustil se alarm. Orbitální stanice je na pokraji životnosti

Věda a technika 10. září 2021 | 09:10 — Lukáš Bauer
Ve vesmírném komplexu ISS došlo k nečekaným potížím v podobě alarmu, který se rozezněl v ruském komplexu. Podle astronautů byl v době, kdy se alarm spustil, v orbitální stanici cítit štiplavý zápach hořící umělé hmoty a kouř. Incident tak znovu připomíná, že stárnoucí ISS je už na samém pokraji své životnosti
Další 2 fotografie v galerii
Mezinárodní vesmírná stanice čelí další poruše v řadě / Depositphotos

V ruské části Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) došlo k nečekanému incidentu. Ve čtvrtek nad ránem se totitž orbitální stanicí rozezněl požární alarm, který upozorňoval na zhoršenou kvalitu vzduchu vlivem kouře. Astronauté také kouř cítili, a podle jejich slov bylo patrné, že zápach pocházel z pálící se izolace.

Podle informací od ruské kosmické agnetury Roskosmos se ve 04.55 moskevského času v modulu Zvedza v ruském segmentu Mezinárodní vesmírné stanice během dobíjení akumulátoru spustil detektor kouře a následně alarm.

Spálená izolace

Francouzský astronaut Thomas Pesquet později uvedl, že do amerického segmentu ISS pronikl zápach hořícího plastu a elektrického zařízení. Ruská posádka následně spustila vzduchové filtry a po tom, co se ovzduší modulu vyčistilo, pokračovala v nočním odpočinku.

K incidentu přitom došlo jen pár hodin před plánovaným vstupem kosmonautů do otevřeného vesmíru. Agentura RIA Novosti však informovala, že ruští kosmonauti Oleg Novickij a Piotr Dubras navzdory incidentu do vesmíru ve čtvrtek vystoupí, jak bylo plánováno, a budou pracovat na ruském modulu Nauka, který k ISS připojili v červenci.

Problematický modul

Podle Roskosmosu v současnosti všechny systémy v ruském segmentu pracují normálně. Tento incident je nejnovějším z několika, které vyvolaly obavy o bezpečnost ruského segmentu ISS. Samotný ruský modul Zvezda, ve kterém byl požární alarm spuštěn, zaznamenal v poslední době několikrát únik vzduchu. Rusko už dříve naznačilo, že po roce 2025 plánuje opustit ISS z důvodu zastarávání vybavení a následně postavit vlastní orbitální stanici, připomíná AFP. Dále čtěte: (Čína zahájila provoz zvláštního typu jaderného reaktoru).

Zdroj: ABC News.

Témata: ISS, požár, vesmír, nehoda
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu