V Libanonu objevili hrob křižáků padlých v bitvách. Kosterní pozůstatky vykazovaly známky hrozivých zranění

Věda a technika 28. září 2021 | 18:50 — Lukáš Bauer
V přístavu Sajdá, který se nachází v jižním Libanonu, archeologové vykopali nevídaný objev. Odkryli totiž masový hrob dávných křižáků, kteří pravděpodobně padli v bitvě. Naznačuje to velké množství hrozivých zranění, které tito muži utrpěli.
Další 2 fotografie v galerii
Během křižáckých válek padlo obrovské množství mužů / Depositphotos

Libanonští archeologové učinili jedinečný objev, když se jim podařilo odkrýt masový hrob válečníků, kteří pravděpodobně padli v boji během křižáckých válek. Některé ostatky válečníků totiž vykazovaly známky rozsáhlých zranění, kterým muži podlehli. Studie fantastického nálezu byla nedávno publikována ve vědeckém časopise PLOS One.

Kosterní pozůstatky křižáckých bojovníků byly objeveny během archeologických prací v příkopu Hradu svatého Ludvíka. Tato oblast byla dobyta během křižáckých válek v roce 1110. O sto padesát let později místo napadli mamlúci, poté dávné město zničili mongolští nájezdníci. Vleklé bitvy na území Libanonu jsou však jen zřídka zdokumentované a nálezů je jen velmi málo. Jedná se tedy o výjimečný objev, který má pro Libanon značnou historickou hodnotu.

Zranění na kostech

Během analýzy kosterních pozůstatků vědci zjistili, že se jedná o kosti 25 mužů. Poté si vědci všimli, že kosti vykazují mnohočetná zranění od středověkých zbraní jako byly kopí a meče. Vědcům se podařilo jednotlivé kosterní pozůstatky roztřídit a následně sestavit kostry všech mužů. Následně mohli lépe identifkovat a označit jejich zranění.

Na kostech vědci napočítali četná zranění po zásahu sečnými i bodnými zbraněmi. Některé kosti byly zase rozdrcené od těžkých zbraní. Vědci se také domnívají, že některým útočníkům byly odříznuty hlavy. Zjistili to podle zranění v oblasti hrdla, jež byla u několika mužů identifikována. Také bylo patrné, že některé kosti jsou ohořelé, takže mrtvé také pálili.

Realita středověkého válčení

Během křížových výprav zemřelo na území Libanonu obrovské množství bojovníků, ale kosterních pozůstatků, které by se podařilo identifkovat, vědci nalezli jen velice málo. Tento objev tak umožní lépe pochopit, jak hrůzné středověké bitvy ve skutečnosti byly. Smrt válečníků byla často mučivá a trýznivá Dále čtěte: (V zapomenuté jeskyni archeologové objevili zvláštní kostěné nástroje. Jde o dosud nejstarší důkaz výroby oděvů na naší planetě).

Zdroj: Archeology.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu