Severní Korea otestovala supersonickou zbraň. Mezikontinentální střela může nést i jadernou hlavici

Vojenství 30. září 2021 | 13:03 — Lukáš Bauer
Severokorejská média informovala o tom, že o víkendu úspěšně otestovala nový typ hypersonické zbraně dlouhého doletu. Podle dostupných informací střela během zkoušky letěla až do vzdálenosti 1500 kilometrů, kde sestřelila svůj cíl. Zbytky poté spadly nejspíše do moře při pobřeží KLDR.
Další 1 fotografie v galerii
Nová raketa dlouhého doletu má být odstrašující zbraní / Depositphotos

V sobotu proběhly podle severokorejských médií zkoušky nové mezikontinentální hypersonické střely, která může podle všeho nést také jadernou hlavici. Podle informací měla střela doletět až do vzdálenosti 1500 kilometrů, zničit svůj cíl a dopadnout do severokorejských teritoriálních vod. Severokorejská tisková agentura KCNA uvedla, že tento odstrašující test nové zbraně zajistí bezpečnost a nezávislost celé zemi.

Režim KLDR si od vývoje a demonstrace nových zbraní slibuje zejména odrazení od aktivit směřujících k destabilizaci země. Pentagon reagoval na zprávy ohledně testu nové zbraně tím, že Severní Koreu a její jaderný program označil za velkou hrozbu nejen pro okolní země, ale pro celý svět.

Strategický význam

Podle amerických analytiků byla nová zbraň pravděpodobně vyvíjena v uplynulých dvou letech. Nová řízená střela může být první severokorejskou zbraní tohoto druhu schopnou nést jadernou hlavici. Jedná se tak nejspíše o první severokorejskou zbraň velkého strategického významu.

Experti však zatím nevědí, zda Severní Korea ovládá technologie, které jsou zapotřebí pro výrobu jaderných hlavic, které by mohly být na nosiče instalovány. Tato obtížná disciplína totiž obnáší velké zmenšení jaderných hlavic, které je bez vyspělých technologií nemožné. Nová střela je navíc navržena tak, aby se dokázala vyhnout radarovým systémům.

Pokračující krize

KLDR dlouhodobě kritizuje Spojené státy a Jižní Koreu z nepřátelské politiky vůči tamnímu režimu. Vztahům těchto zemí nepomohl ani neúspěšný summit Kim Čong-una a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Stejně tak nepokročily ani rozhovory o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Zprávy o zkoušce nové zbraně KLDR se objevila jen den před plánovanou schůzkou hlavních jaderných vyjednavačů ze Spojených států, Jižní Koreje a Japonska, kteří mají v Tokiu debatovat o možnostech vyřešení krize na Korejském poloostrově. Dále čtěte: (Čínští vědci vymysleli průlomový způsob, jak se zbavovat oxidu uhličitého. Dokáží z něj vyrobit škrob).

Zdroj: BBC.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu