Čína oznámila, že otestovala speciální hypersonickou střelu. Obletěla údajně celou planetu

Věda a technika 21. října 2021 | 10:41 — Lukáš Bauer
Čína otestovala novou hypersonickou střelu schopnou nést jadernou hlavici, která obletěla Zemi. Informoval o tom list Financial Times s odvoláním na několik nejmenovaných zdrojů obeznámených s tímto testem.
Další 1 fotografie v galerii
Start čínské hypersonické střely se odehrál během srpna / Pixabay

Na veřejnost se dostaly informace o tom, že Čína otestovala hypersonickou střelu schopnou nést jadernou hlavici. Tato speciální nadzvuková střela podle dosupných informací obletěla Zemi. 

Zkušební odpálení nové nadzvukové zbraně se podle zdrojů uskutečnilo už v srpnu. Střela během testovacího odpalu obletěla Zemi na nízké orbitě a pak začala sestupovat k stanovenému cíli, který nakonec minula o přibližně 30 kilometrů.

Překvapený Pentagon

Takzvaný Hypersonický raketový kluzák vynesla do vesmíru čínská nosná raketa Čchang-Čeng, kterou Peking běžně využívá pro jiné součásti svého kosmického programu. Starty těchto raket jsou zpravidla oficiálně oznamovány, srpnová zkouška však byla utajená.

Přestože raketový kluzák minul svůj cíl, jeho otestování poukazuje na výrazný pokrok, kterého Čína dosáhla ve vývoji hypersonických zbraní. Americké tajné služby čínský test údajně překvapil. Mluvčí Pentagonu se ke zprávě Financial Times odmítl vyjádřit, nicméně zopakoval, že Washington má dlouhodobé obavy z rozvíjejících se vojenských kapacit Pekingu.

Nebezpečné zbraně 

Kromě Číny pracují na vývoji vojenských nadzvukových technologií i Spojené státy, Rusko a dalších minimálně pět zemí světa včetně Severní Koreje. Tyto hypersonické střely mohou letět až pětkrát rychleji než zvuk. Ve srovnání s balistickými raketami letí v relativně nízké výšce, tedy mohou potenciálně rychleji zasáhnout cíl. Kromě vysoké rychlosti a pohybu v atmosféře je jejich výhodou i schopnost manévrování, což ztěžuje jejich odhalení a zachycení stávajícími systémy protiraketové obrany. Dále čtěte: (Spojené státy vyvíjejí zcela nový dopravní letoun. Pohánět ho bude nezvyklé zařízení).

Zdroj: Financial Times.

Témata: Čína, mise, raketa, Pentagon
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu